Odgođeno izricanje završnih riječi na suđenju Sanjinu Sefiću, koji je usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč

Prvom presudom, koju je ukinuo Vrhovni sud FBiH, Sefić je bio osuđen na 14 i po godina zatvora

 

Odgođeno je iznošenje završnih riječi optužbe i odbrane u slučaju Sanjina Sefića, a koje je bilo zakazano za danas u Kantonalnom sudu Sarajevo.

Radi se o ponovljenom suđenju optuženom Sefiću za stravičnu nesreću u kojoj su smrtno stradale studentice Selma Agić i Edita Malkoč.

Podsjećamo da je na ročištu, održanom 5. decembra 2019. godine na Kantonalnom sudu u Sarajevu, donesena naredba o provođenju novog saobraćajnog vještačenja. Poslije je odlučeno da vještačenje uradi stalni sudski vještak Nedim Kamenjašević.

Vještačenje je zatraženo zbog razilaženja dva prethodna saobraćajna vještačenja u brzini kretanja vozila, mjestu kontakta i drugim okolnostima.

Sanjin Sefić je u noći 10. oktobra 2016., krećući se automobilom brzinom od 105 kilometara na sat i prošavši na crveno svjetlo na semaforu, udario na pješačkom prijelazu studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, nakon čega je pobjegao s mjesta događaja. Obje studentice su preminule od zadobivenih povreda,prenosi avaz.ba.

Sefić je pobjegao u Novi Sad, gdje se predao. Izručen je u januaru 2017. godine.

Kantonalni sud osudio ga je u septembru 2018. na 14 i po godina.

Vrhovni sud FBiH uvažio je žalbu Tužilaštva KS te je prvostepena presuda ukinuta, a predmet je vraćen radi ponovnog postupka.

Na ponovljenom suđenju, njegovi pomagači Dino Alić, Saud Nišić i Amar Salihović potpisali su sporazume o krivici te su osuđeni na zatvorske kazne.

Tužilaštvo KS u preciziranoj optužnici tereti Sefića za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanje pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće, za šta je zapriječena veća zatvorska kazna u odnosu na prvobitnu optužnicu.