Odgovor susjedima na loši komentar o bh. turistima- naš je narod bio i ostao gospoda

asd
Juče smo mogli na portalima pročitati kako naši zapadni susjedi opisuju nas Bosance kao turiste.

Nimalo lijep i objektivan tekst i komentar o nama kao gostima. Ništa lijepo. A istina je sigurno drugačija, samo je treba jasno i glasno pozicionirati. A da su probudili inat u nama govore i brojni komentari čitalaca portala Cazin.net. Jedan od njih, Haris Ć. je možda najbritkije komentarisao taj odnos na ovaj način: 

“Kažu kako nas lako prepoznaju. Pišu, oprema za plažu nam je kičeraj, u restoranima tražimo da nam spakuju ostatke hrane, da na plažu dolazimo u čoporima, nismo komunikativni, da muškarci sjede u hladu, glade velike i dlakave trbuhe, pijuckaju pivo i posmatraju žene kako galame na djecu. Oni pišu mladunčad. I šta da insan kaže. Međutim, nije teško, u stvari sasvim je jednostavno opisati Bosanca u LIJEPOJ NAŠOJ. 

On kad ode, npr. kod hećima u susjednu prijestolnicu pa treba na određenu adresu, ne zamara se, parkira auto, pozove taxi. 

Sa taksistom u toku vožnje pročavrlja o Dinamu, kako je protiv Šahtjora u zadnjim sekundama izgubio velike pare u ligi prvaka. Taksista ga doveze pred vrata tražene adrese, dobije bakšiš a u sebi pomisli kako samo od Bosanaca ga dobije. 

Kad se Bosancu pije kafa, popije je, ne pita koliko košta. Kad hoće da jede, isto tako. 

A onda kada posao završi, sjeti se djece. Kako će kući a da djecu ne obraduje. Onda djeci kupi hediju, pa uz to i nešto što nije mislio da ne kažem nepotrebno. Ali neka, valja djecu obradovati. I tako, malo ovdje, malo tamo i lijepo se potroši. 

Ništa drugačije nije kada ode na Jadran. Ode da odmori. Ne zaviruje svako malo u novčanik. Taman posla, došo je da odmori i ćeifi. Pa kad bosanska obitelj ode u restoran da jedu pa zatraže da im ostatak spakuje, to je zato što im je žao da hrana propada. Grijeh je. Tako su vaspitani. A djeca?! Djeca ko djeca. Valja ih paziti. Uvijek i svagdje. 

I eto takav je Bosanac. Njih 95%. Garantujem. 

Evo sad, dok ovo pišem sjetih se kako su direktori Makarske rivijere kukali na vlast jer im Bosanci zbog uvedenih mjera ne mogu doći. Vele, sjećam se, ovdje turizam egzistira na turistima iz Bosne. A ove godine imaju i hvala Bogu neka imaju 2 miliona turista i 15 miliona noćenja pa sebi mogu priuštiti da nas ismijavaju i omalovažavaju.” 

Ali, to nek im ide na obraz i neće im dobro završiti, a mi ćemo uvijek znati progovoriti i jasno se usprotiviti, čuvajući svoj i obraz našeg naroda i državu Bosnu i Hercegovinu.