Odjel Pedijatrije KB Bihać: Donacija Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“

Hhp

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ koje je svoje djelovanje u potpunosti prilagodilo novonastalnoj epidemiološkoj situaciji u cilju pružanja efikasnije i kompletnije  podrške djeci oboljeloj od malignih bolesti smatrajući ih najugroženijom grupom a s obzirom na rizik od širenja zaraze koronavirusa, u proteklom je periodu realiziralo brojne akcije pomoći.

U nastavku aktivnosti pomoći djeci i roditeljima, te pedijatrijskim odjelima bolnica u Bosni i Hercegovini  usljed okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa Udruženje je osiguralo još jednu donaciju i za odjel Pedijatrije KB „Dr. Irfan Ljubijankić“. 

Pored zaštitne opreme za mališane u vidu maskica, odjelu Pedijatrije donirana je i određena količina dezinfekcijskih sredstva i higijenskih potrepština te preparata za podizanje imuniteta.

Donacija je tokom protekle sedmice, Kantonalnoj bolnici dopremljena putem mobilnog tima a uručenju je prisustvovala i ministrica zdravstva u Vladi Unsko-sanskog kantona, Nermina Ćemalović.

Direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“, Fikret Kubat istakao je da bolnice i  medicinsko osoblje trebaju podršku cijelog društva naročito tokom ovih teških vremena, te da su nakon donacija sarajevskoj i tuzlanskoj Pedijatriji željeli pokazati da jednako brinu i za odjel Pedijatrije bolnice u Bihaću. „Sretni smo što možemo pomoći i uvijek smo tu za našu djecu i njihove roditelje“, rekao je Kubat.

U bihaćkoj Bolnici, djeca oboljela od karcinoma s područja Unsko-sanskog kantona zbrinjavaju se u momentima kada se nalaze  na kućnom liječenju ili kada nisu na liječenju u jednom od referentnih onkoloških centara.

Ova donacija stiže u mjesecu septembru, koji se inače obilježava kao Zlatni - mjesec podizanja svijesti o dječijem raku i čiji je cilj podizanje svijesti o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici tako i periodu nakon liječenja, odnosno povratka u matičnu sredinu.P