Odlikovanje / U Srbiji dali orden Handkeu jer je branio "srpsku istinu"

Peter Handke
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dodijelio je u subotu odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama, a među nagrađenima su, između ostalih, češki predsednik Miloš Zeman i austrijski pisac Peter Handke.

Kako je na ceremoniji dodjele priznanja, povodom Sretenja, Dana državnosti Srbije, rekao predsjednik Komisije za odlikovanje Sima Avramović, Zeman je odlikovan Ordenom Republike Srbije na lenti “zbog njegovog izuzetnog razumevanja državnih i nacionalnih interesa Srbije” kada je riječ o odnosu prema Kosovu, piše Slobodnabosna.org

“Zbog njegovog nezavisnog i odvažnog stava po pitanju naše južne pokrajine, kao i predloga da Češka povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, godpodinu Zemanu se dodeljuje najviši orden Republlike Srbije”, rekao je Avramović.

Podsjetimo, Zeman je u septembru prošle godine izjavio da će postaviti pitanje da li je moguće preispitivanje češkog stava o priznavanju nezavisnosti Kosova, što je izazvalo burne reakcije u toj zemlji, ali i među zemljama Zapadnog Balkana.

Zašto je odlikovan Handke

Književnik Peter Handke odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena, zbog, kako je rekao Avramović, “naročitih zasluga u predstavljanju Srbije i njenih građana u oblasti kulturne djelatnosti i ličnom istrajavanju u beskompromisnoj odgovornosti prema istini”.

Za Srbiju on predstavlja pravog prijatelja, osvedočenog i istrajnog u najtežim trenucima. Zdušno je branio srpsku istinu, i kada je zbog toga doživljavao neprijatnosti i osporavanja, čak i po dobijanju Nobelove nagrade, koja mu nije izmakla samo zahvaljujući njegovom jedinstvenom književnom talentu”, rekao je Avramović.

Peter Handke, austrijski pisac koji je tokom devedesetih podržavao politiku tadašnjeg predsjednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, dobio je Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu.

Kontroverze koje prate Handkeovo ime, o čemu su rasprave bile česte i u međunarodnim okvirima, vezane su za njegovu podršku međunarodno izolovanoj Srbiji tokom devedesetih godina.

Nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije posjetio je u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, gde mu je bilo suđeno za najteže ratne zločine, a 2006. je govorio na okupljanju uoči Miloševićeve sahrane u Požarevcu.

Ni Handke ni Zeman nisu prisustvovali ceremoniji dodjele priznanja, pa će im, prema riječima Sime Avramovića, ona biti dodjeljena naknadno.

Izvor: