Odluka donesena u posljednji čas: Odgađa se početak rada vrtića

vrtici
Najveći problem je kako izvršiti selekciju među djecom

 

Mostarski vrtići ne znaju koliko djece može biti u njihovim grupama zbog čega će se odgoditi polazak djece u vrtiće.

Naime, u zadnji trenutak stigao je odgovor nadležnih vrtićima, pa je donesena odluka da umjesto prvog s radom krenu sedmog septembra, tako da su danas ovu odluku iz državnih vrtića proslijedili roditeljima.

Ranije naredbe Kriznog štaba, na snazi su do 5. septembra, a prema njima u vrtićkim grupama dozvoljeno je maksimalno desetero djece.

Ministar pere ruke

- Iako smo bili spremni krenuti u rad u punom kapacitetu, upravno vijeće u saglasnosti s osnivačem je prolongiralo početak rada do 7. septembra, to je službena informacija. Kako će se djeca upisati, vidjet ćemo dalje kroz ovu sedmicu, naredba traje do petog, iza toga se nadam da će se stvari promijeniti. Jer desetero djece po grupama je nemoguće, i nema kriterija za to koja djeca mogu krenuti koja ne, rekla je za Bljesak.info Danijela Kegelj direktorica JU Dječiji vrtići Mostar.

Ona je objasnila da su JU Dječji vrtići Mostar ranije slali dopis ministru Goranu Opsenici, jer je krizni štab pri Ministarstvu zdravstva, a tek danas su dobili odgovor da ih upućuju na poštivanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije, a da se za uslove rada obrate nadležnom ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Ministar obrazovanja i kulture u HNK-u Rašid Hadžović je ''oprao ruke'' od vrtića, te na konferenciji za medije održanoj u petak gdje se govorilo o smjernicama za početak škole, nije mogao govoriti o smjernicama za vrtiće.

Poštivanje zakona

- Ne mogu vam govoriti o smjernicama za vrtiće, jer je to pitanje zdravstvene struke. I u školi imamo ograničenje po epidemiološkim mjerama po 15 učenika u učionici, a imamo učionice koje su veće i mogu primiti veći broj učenika. Tako da ta pitanja su ipak za Krizni štab Ministarstva zdravstva i Zavod za javno zdravstvo. Preporuka epidemiologa je što manje grupe, radi lakše kontrole situacije u slučaju zaraze. Isto je i s vrtićima, rekao je Hadžović u petak. 

- Ono što čovjeka boli je to i da je u drugim sredinama ova naredba Federalnog zavoda isto obavezujuća, ali svi su krenuli u grupama po dvadeset djece. I u gradu isto ima vrtića koji su radili sa grupama po 20, ali evo javni vrtići moraju poštovati zakon, poručila je Kegelj.

I JU Dječiji vrtići Mostar, također su poslali roditeljima informaciju kako je početak rada prolongiran za 7. septembar, ali da čekaju što će reći epidemiološka služba.

- Mi čekamo te upute od kriznog štaba, Ministarstva obrazovanja, da se svi uključimo i nađemo najbolje rješenje. Roditelji rade, zaposleni su, mi ne možemo sad ograničiti broj na 10 -12 djece ili po bilo kakvim kriterijima raditi selekciju, koja djeca mogu pohađati vrtić, koja ne mogu, tvrdi za BHRT direktorica JU Dječiji vrtići “Ciciban” Mostar Dženana Šegetalo.

U uslovima s manjkom kadra i prostora u javnim vrtićima, nemoguće je osigurati smještaj za blizu 800 djece, poštujući trenutne epidemiološke mjere. Na to su, iz vrtića, upozoravali nadležne i prije nekoliko mjeseci. No, ni gradske ni kantonalne resorne institucije, iako nadležne, nisu rješavale taj problem.

Privatni vrtići

Privatnim vrtićima u Mostaru još uvijek ništa nije rečeno o novoj pedagoškoj godini, iako privatni vrtići brinu za više djece nego javni vrtići, čak 1.100.

Privatni vrtići su također prepušteni sami sebi, te su ljuti zbog nezainteresiranosti nadležnih. Čak su pokrenuli i prijavu Udruženja privatnih predškolskih ustanova, u nadi da će tako organizirani moći lakše kontaktirati s nadležnima u ispunjavanju zajedničkih ciljeva.

I privatni i javni vrtići očekuju hitnu reakciju Kriznog štaba HNK-a, kao i nadležnih u Gradskoj upravi Mostara.