Odluka Vlade RS: Majkama sa četvero ili više djece 750 KM sve dok je jedno dijete maloljetno

.
Vlada RS donijela je odluku kojom će sve majke, koje imaju četvero ili više djece, ostvarivati mjesečnu naknadu od 750 KM i to sve dok je jedno od djece maloljetno.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o pružanju novčane pomoći nezaposlenim majkama četvero i više djece, s ciljem izdržavanja porodice i očuvanja kvaliteta porodičnog života.

Odlukom su propisani uslovi koje roditelj mora ispunjavati da bi ostvario pravo na novčanu pomoć - da je nezaposlen, da ima četvero ili više djece, od kojih je najmlađe dijete mlađe od 18 godina, odnosno jedno od djece je maloljetnik. Zatim da ima državljanstvo BiH, da ima prebivalište u RS ili na teritoriji Brčko Distrikta sa entitetskim državljanstvom RS.

Novčana pomoć prema ovoj odluci obezbjeđuje se u mjesečnom iznosu od 750 KM, počev od septembra, na način da se odmah obezbjeđuje roditeljima koji se nalaze na evidenciji JFJJ-a za dječiju zaštitu kao korisnici nekog od ovih sredstava.

U narednom periodu, nakon sprovođenja neophodnih zakonskih procedura, ovaj iznos bit će isplaćen kao mjesečna naknada sa doprinosima za ukupno 1.300 porodica, što će nezaposlenom roditelju omogućiti zdravstveno i penziono osiguranje.

Za one koji nisu na evidenciji JFJJ-a bit će raspisan javni poziv koji raspisuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta, a objavljuje u Službenom glasniku RS, jednom dnevnom listu i na internet stranici ministarstva.

Nakon objavljivanja javnog poziva, potrebno je da oni roditelji koji nisu korisnici prava dječije zaštite preko Javnog fonda za dječiju zaštitu, a koji će novčanu pomoć primati automatski, na osnovu evidencije koju vodi ovaj fond, dostave zahtjev za novčanu pomoć sa potrebnim dokazima na adresu Ministarstvo porodice, omladine i sporta, a javni poziv će biti otvoren 30 dana.