Odmori u BiH

..
Svi znaju koliko košta, naprimjer, kafa u Dubrovniku, ali ne i u Kraljevoj Sutjesci

Svakodnevno živimo, ili barem svjedočimo scenama poput likova iz kultnih „Top liste nadrealista“ ili „Monty Pythona“, najblaže rečeno.

Takvo društvo, takva svijest naroda, takav sistem, da nas više ni najveća nenormalnost ne može iznenaditi, naročito kada se radi „o našoj glavi“. Oguglali smo na sve, prokomentiraju se nedaće, eventualno, na društvenim mrežama i zadovolji se životni standard prosječnog Bosanca.

I onda u moru dodika, susreta, erdoana, putina, cijena ulja, jedna vijest „poremeti“ već isplanirani život običnog građanina, koji na neko ljetovanje, u silnom haosu, nije ni pomislio. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog resorne ministrice Edite Đapo (SBB), donese odluku o izdvajanju pet miliona KM za pomoć turističkom sektoru u BiH.

Jedna od odluka je i da će građani koji odmor budu željeli provesti u BiH i koji putem neke online platforme rezerviraju smještaj dobiti 200 KM.

I krenula je pomama, kako, šta, gdje treba aplicirati...

Guglaju se Japodski otoci, Jablaničko i Boračko jezero, hoteli u Neumu, vikend u Mostaru, šta nudi Banja Luka, regate na Uni i Neretvi, Travnik, Jajce, Pliva, etno-sela oko Bijeljine, Prijedora, Doboja...

Uglavnom, mjesta na koja ovi obični građani, opterećeni cijenama ulja, putinima, izborima, gorivima, nisu ni pomislili do ove odluke. Znaju koliko košta, naprimjer, kafa u Dubrovniku, ali ne i u Kraljevoj Sutjesci.

A sva ta mjesta su tu, nadohvat ruke. Bosna i Hercegovina ima mnogo prirodnih, historijskih i kulturnih ljepota koje se mogu istražiti i gdje se tijelo i um mogu odmoriti.

Planinski vrhovi, doline rijeka, stari gradovi, brdski izleti, vrhunska hrana... I koliko plitak moraš biti da to ne cijeniš?!