"Odmori u BiHaću": Objavljeni pozivi za dodjelu i prodaju turističkih vaučera

turizam
Turistička zajednica Grada Bihaća raspisala je javni poziv za učešće u implementaciji programa subvencioniranja turističkih i ugostiteljskih usluga putem vaučera namijenjenih svim registriranim privrednim subjektima koja pružaju turističke i ugostiteljske usluge na području Grada Bihaća.

 

Za realizaciju programa subvencioniranja turističkih i ugostiteljskih usluga predviđen je iznos od 154.000,00 KM. Struktura i izvor sredstava je detaljno prikazana u Pravilniku za implementaciju programa subvencioniranja turističkih i ugostiteljskih usluga putem vaučera.

Također, raspisan je i poziv za dostavu ponude u postupku odabira online servisa koji nude prodaju turističkih ponuda putem vaučera.

Imajući u vidu destruktivne posljedice koje je izbijanje pandemije COVID 19 i proglašenje vanrednog stanja na području Grada Bihaća imalo na poslovanje u turističkom sektoru, Grad Bihać u saradnji sa Projektom općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) kojeg finansira Vlada Švicarske a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) realizuje program subvencija turističkih i ugostiteljskih usluga putem vaučera.

Cilj Programa je promocija turističkih kapaciteta Grada Bihaća, te ublažavanje negativnih efekata pandemije COVID 19 na sektor turizma s privlačenjem većeg broja domaćih turista.

Program subvencije vaučera pod sloganom "Odmori u BiHaću" implementira Turistička zajednica Grada Bihaća (u nastavku Turistička zajednica).

Predmet subvencije je paket turističkih i ugostiteljskih usluga (u daljnjem tekstu Turistička ponuda) koje će putem online platformi za grupnu kupovinu biti ponuđene krajnjem korisniku.

Online platforma izdaje vaučer (kupon) za korištenje Turističke ponude koji kupuje Kupac po cijeni koja je za 200,00 KM niža od ukupne cijene koštanja Turističke ponude a koja uključuje porez shodno registraciji subjekta.

Kroz program subvencioniranja biti će refundiran iznos umanjenja cijene koji iznosi 200,00 KM po prodatom vaučeru na način kako je to definisano Pravilnikom za implementaciju programa subvencioniranja turističkih i ugostiteljskih usluga putem vaučera.

Ciljna skupina poziva su poslovni subjekti koji posluju u sektoru turizma i ugostiteljstva a imaju sjedište na području Grada Bihaća i koji uredno izmiruju zakonom propisane obaveze po osnovu poreza i doprinosa.