Kojović: Odnos države prema migrantima stvara preduslove za humanitarnu katastrofu

Povodom eskalacije migrantske krize u BiH predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da je neprihvatljivo što djeca i porodice spavaju na hladnoći i što se država ne nosi sa problemom migrantske krize kako treba.

“Neprihvatljivo je da djevojčica spava na hladnoći na mokroj travi. Neprihvatljivo je da su porodice s malom djecom bez krova nad glavom i bez osnovnih potrepština. To nije način na koji mi Bosanci i Hercegovci, koji smo i sami prošli slična iskustva dočekujemo ljude u nevolji. Država se ponaša kao da je se najveća migrantska, a ja bih rekao i humanitarna kriza uopšte ne tiče i kao da svjesno priželjkuje da građani Krajine, Bihaća, Velike Kladuše i drugih krajiških mjesta, uzmu stvari u svoje ruke. Mi te građane pozivamo da prema tim ljudima pokažu bosansku solidarnost. Svjesni smo problema u kojem se nalaze i molimo ih za strpljenje i solidarnost u mjeri u kojoj je ona moguća", stoji u Kojovićevom saopćenju.

On kaže da od države zahtijeva da svi raspoloživi resursi od ovog trenutka budu stavljeni u pogon za rješenje ovog problema. 

"Moramo konačno čuti od ljudi nadležnih za ovo pitanje čime raspolažemo i da li je to dovoljno ili moramo tražiti dodatne resurse. Rješenje krize podrazumijeva intenzivnu međunarodnu saradnju, kako sa Srbijom, preko koje migranti najvećim dijelom i dolaze, tako i s Hrvatskom i s EU u koje žele da uđu. Dosadašnji odnos države prema ovoj krizi pokazuje neshvatljivu nezainteresovanost i nekompetentnost i stvara preduslove za humanitarnu katastrofu. Duboko vjerujem da će Krajišnici pokazati najbolje lice Bosne i Hercegovine, ali problem nije i ne smije biti samo njihov te je državna intervencija neophodna i mora biti hitna. Građani Krajine su, kao i migranti, žrtve situacije koju je proizvela neodgovornost nadležnih državnih organa", zaključio je Kojović.