Odnosi Srbije i RS su iznad onoga što je propisano Dejtonom

Predsjednik i premijerka RS Milorad Dodik i Željka Cvijanović razgovarali su sa predsjednicom Vlade Srbije na marginama ekonomskog foruma na Jahorini. Tema sastanka, između ostalog, bio je i most između Bratunca i Ljubovije.

Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je za Vijesti.ba da je ovaj most os suštinskog značaja za RS i Srbiju, poručivši da ne smatra normalnim da "bilo ko tu bude smetnja".

"Nakon što smo dobili mišljenje Pravobranilaštva, Vlada RS ušla je u proceduru rješavanje jedne parcele koja je ostala neriješena na tom potezu. To se rješava sudskim putem. Nema nikakvih smetnji i rekli smo da ćemo preuzeti na sebe sve što je neophodno da RS radi, a zna se koje su naše aktivnosti", navela je Cvijanović.

Prema njenim riječima, do zastoja u gradnji mosta između Bratunca i Ljubovije uvijek je dolazilo zbog "neorganizovanosti na nivou BiH".

"Do zastoja nije dolazilo zbog RS, kako se to uglavnom interpretiralo iz Sarajeva. Sa nivoa BiH znali su mi saopštini kako na Vladi RS nešto nije prošlo, pa sam im onda odgovarala i dokazivala da je prošlo nekoliko mjeseci ranije, te da je upućeno Savjetu ministara BiH", navela je predsjednica Vlade RS u izjavi za Vijesti.ba.

Za RS, poručila je, od strateške je važnosti da granični prelaz profunkcioniše, nakon što je Srbija završila dio posla koji se odnosi na samu investiciju, odnosno izgradnju mosta.

Ocijenila je da je današnji sastanak sa predsjednicom Vlade Srbije bio vrlo uspješan, te da su dogovorene konkretne stvari.

"U narednom periodu nas očekuje sjednica dviju vlada i već imamo određene dokumente koje ćemo potpisati, kako bismo zajedno realizovali određene projekte", navela je Cvijanović.

Na sastanku je iskazan interes da se reaktivira ideja koja se odnosi na izgradnju zajedničkih energetskih objekata u Podrinju.

Cvijanović je naglasila da su odnosi RS i Srbije više od onoga što je rečeno Dejtonskim sporazumom.

"Naši odnosi i saradnja su iznad svega što propisuju neki pravni akti. Imamo bratske, prijateljske, porodične, poslovne i svake druge veze", zaključila je premijerka RS.