Određen pritvor za Josipa Barića u vezi sa slučajem "Memić"

ysaassa
SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine odredio je policajcu Josipu Bariću jednomjesečni pritvor u okviru istrage o slučaju zataškavanja ubistva Dženana Memića, potvrdio je za Klix.ba advokat porodice Memić Ifet Feraget.

Kako je potvrdio advokat, jednomjesečni pritvor Bariću potvrdila je sutkinja Hasija Mašović na prijedlog tužioca Ćazima Hasanspahića koji je ovaj prijedlog juče uputio prema Sudu BiH.

"Barić je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima protivzakonito posredovanje i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela. Drago nam je da istraga napreduje, a javnost će biti šokirana kada se otkriju sve informacije", rekao je Ifet Feraget.

Podsjetimo, Barića su uhapsili pripadnici SIPA prija dva dana, a po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Radi se o policajcu koji je ispitujući jedinog svjedoka u predmetu "Dženan Memić", a to je Dženanova djevojka Alisa Mutap, u dva navrata na sasvim različit način opisao njenu izjavu, što je istragu odvelo u drugom smjeru.

Kako su juče saopštili iz Tužilaštva BiH, mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi Barić mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i naročitih okolnosti krivičnog djela zbog kojih bi boravak osumnjičenog na slobodi izazvao uznemirenje građana i javnosti.

Tužilaštvo BiH je preuzelo slučaj "Dženan Memić", odnosno otvorilo predmet o prvobitnoj istrazi koja je rađena u ovom slučaju. Ranije je u ovom predmetu uhapšen i otac Alise Mutap Zijad Mutap te šef Odjela za saobraćajne nesreće Hasan Dupovac.