Održan hitan sastanak predstavnika CK i Vlade USK: Situacija sa migrantima u Bihaću:haotična i alarmantna

Zbog sve težih uvjeta i sve alarmantnije situacije sa migrantima, jučer je održan hitan sastanak predstavnika Crvenog križa Bihaća i USK sa kantonalnim premijerom Huseinom Rošićem, te ministrima zdravstva Hazimom Kapićem i unutrarnjih poslova Anelom Ramićem. Zaključeno je da će Vlada hitno intervenirati, ali to je samo kap u moru potreba. Zato je zatražen sastanak sa državnim ministrom sigurnosti Draganom Mektićem i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Moglo bi se reći da je situacija u Bihaću, kad govorimo o migrantima, haotična i alarmantna. Ministar Anel Ramić kaže da su u pritvoru tri imigranta koji su ovisnici o opojnim drogama. Oni, kako je rekao Ramić moraju biti pušteni na slobodu, ali će policija nastaviti pratiti njihovo kretanje. Ramić je rekao da će od ministra Mektića tražiti da se takvi ljudi dislociraju u Salakovac.

Najveći teret migrantske krize u Bihaću nose volonteri crvenog križa. Samo za jedan obrok im je potrebno 2.000 KM, zbog čega su u subotu najavili da ne mogu više sami. Ipak danas objavljuju, kako su rekli, zamrzavanje subotnje izjave i nastavljaju sa radom. Vlada USK intervenirala je određenim sredstvima već danas, a stigla je i donacija od Udruženja autoprijevoznika, što je kap u moru koja ne može riješti problem.

Kantonalni premijer Husein Rošić kaže da će do kraja sedmice konačno rješenje potražiti u Vijeću ministara BiH. Od danas će u đačkom domu, gdje su migranti smješteni, ponovo ordinirati tim primarne zdravstvene zaštite, a policija će tamo biti prisutna 24 sata sedmično do kraja nedjelje.