Održan prvi sastanak Ekspertne grupe za reformu obrazovanja u USK: Korjenite promjene sistema za bolju budućnost djece

asd
Ukoliko sve bude išlo prema planu do avgusta naredne godine dokumenti postojećih nastavnih planova i programa bit će zamijenjeni predmetnim kurikulumima koji će biti fokusirani na ishodima učenja, a ne samo prezentaciji gradiva, rečeno je na današnjem sastanku.

U Bihaću je danas održan prvi sastanak članova Ekspretne radne grupe koja će u narednoj godini raditi na reformi obrazovnog sistema u Unsko – sanskom kantonu.

Njena provedba je prvi važan korak u sistemskoj izmjeni izvođenja nastave u školama. Ukoliko do toga dođe, u potpunosti će se promijeniti paradigma obrazovanja jer će škole postati mjesto istinskog učenja a ne samo prezentacije unaprijed pripremljenog gradiva. Takvo učenje djecu iz BiH dovelo je u loš položaj sa izuzetno lošim rezultatima na međunarodnim testiranjima, rečeno je na sastanku. Ukoliko sve bude išlo prema planu do avgusta naredne godine dokumenti postojećih nastavnih planova i programa bit će zamijenjeni predmetnim kurikulumima  koji će biti  fokusirani na ishodima učenja, a ne samo prezentaciji gradiva.

Članovi Ekspertnog tima su dugogodišnji prosvjetni radnici sa bogatim iskustvom i željom da unesu korjenite promjene u obrazovni sektor. Podršku u ovom poslu pružat će Ministarstvo obrazovanja koje je stava da temeljna reforma obrazovanja ne smije imati alternativu. 

„Ona podrazumijeva škole u kojima nastavnici zajedno planiraju čemu će podučavati djecu, u kojem ne postoji stroga odvijenost predmeta, u kojem djeca i nastavnici ne ulaze 10 minuta prije početka časa i iuzlaze do 10 nakon časa, u kojem osim znanja će razvijati vještine i kompetencije za cijeli život. To će biti škole u kojima će se s radošću učiti, u kojima će se više učiti,, rekao je za RTV USK-a Namir Ibrahimović, voditelj Ekspertne radne grupe.