Održan mjesečni sastanak premijera USK Mustafe Ružnića sa gradonačelnicima gradova

.

U Bihaću je jučer održan redovni, mjesečni radni sastanak premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića sa gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina.

Kolegij sa predstavnicima lokalnih uprava se organizuje radi unaprijeđenja saradnje lokalnog i kantonalnog nivoa vlasti a današnji sastanak tematski je bi posvećen Zakonu o državnoj službi te resorima građenja i prostornog uređenja na području Unsko-sanskog kantona te su, pored premijera Ružnića i savjetnika Nedžada Kudelića, sastanku prisustvovali ministrica pravosuđa i uprave Ines Pušac te ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline Adnan Alagić.

Ministar Alagić izvijestio je o progresu u izradi zakona iz resora građenja, prostornog uređenja i zaštitu okoline te da su vidni rezultati proaktivnog pristupa, dogovorenog sa gradonačelnicima i načelnicima, s ciljem stvaranja ambijenta za ulaganja i razvoja privrede te podsticanja javnih projekata od interesa za razvoj. Tako će novi Zakon o građenju obuhvatiti specifične potrebe gradova i općina i USK dobiti provodiv i kvalitetan tekst Zakona o građenju. U završnoj je fazi i Prijedlog prostornog plana USK koji je, u odnosu na nacrt, pretrpio je izmjene sukladno prijedlozima lokalnih uprava.

- Ponosan sam što mogu reći da je pripremljen i tekst novog Zakona o komunalnim djelatnostima koji je produkt zajedničkog rada Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoline i lokalnih zajednica. Više od 90% prijedloga koji su došli iz gradova i općina prihvaćeno je i uvršteno, kazao je ministar Alagić.

Premijer Ružnić informisao je prisutne o kapitalnim projektima koje Vlada USK, uz potporu lokalnih zajednica, planira delegirati višim nivoima vlasti kao što je projekat gasifikacije.