Cazin: Održan skup u građanskoj incijativi i usvojena Deklaracija o genocidu u Bosanskoj Krajini i BiH

Uz prisustvo nešto više od stotinu građanskih aktivista širom Bosanske Krajine u Cazinu danas sa početkom od 16 sati pod pokroviteljstvom udruženja ''Kluba odbornika i predsjednika mjesnih zajednica 1990-96'' održan je Skup u građanskoj inicijativi na kojoj je nakon izlaganja učesnika i gledanja video filma o zločinima genocida u BiH iz proteklog rata, zvanično usvojen tekst građanska Deklaracija o devetom januaru Dana genocida u Bosanskoj Krajini i BiH.

Tekst Deklaracije ispred Vijeća Građana je pročitao Suvad Tahirović iz Cazina a nakon izjašnjavanja prisutnih aklamacijom jednoglasno je usvojena.
Pozivu na skup ali u svojstvu građanina odazvao se je ministar za pitanje boraca Unsko-sanskog kantona Ermin Zulić i u ime načelnika Cazina njegov savjetnik Jusuf Barjektarević koji su se prigodnim govorm obratili skupu.
Skup su uveličali i predstavnici  općinskih  vijeća i članova Skupštine USK te udruženja organizavija civilnog društva sa područja USK.

Ovu danas usvojenu građansku deklaraciju o proglašenju Dana genocida u Bosanskoj Krajini i BiH uz podršku, servis i potpisanu saglasnost nevladini udruženja i svi drugih organizacija civilnog društva pa i političkih stranaka biti će upućena Skupštini Unsko-sanskog kantona na raspravu, usvajanje i verifikaciju kad će u konačnici 9. Januar doživjeti pravni i službeni osnov za obilježavanje na cjelom području Bosanske Krajine.

U konačnici cilj Deklaracije je da se svake godine deveti januar uvrsti kao Dan od posebnog značaja za USK i Bosansku Krajinu i tako se obilježava.

Na taj dan će se organizovati posjet stratištima, obilaziti mjesta masovnih egzikucija po svim našim općinama širom Bosanske Krajine i neka cjeli svjet vidi i čuje šta je to 9 januar kojeg strastveno obilježava fašistička i genocidna falanga u tvorevini zvanoj entitet-etnos ''Republika Srpska''

Nama, građanima Bosne i Hercegovine, dosta je prevara, podjela, pljački i lažnih obećanja. Dovoljno smo plaćali "danak u krvi" svojim životima u vlastitom domu i vlastitoj zemlji. Bosna i Hercegovina nije ničiji „deal“- tal, ni MIRAZ, ona nije ni Srpska, ni Hrvatska, ni Turska ni Ruska, ni islamska, ni pravoslavna, ni katolička, a ni bilo tuđa!! 
Bosna je oduvijek bila Bosanska, građanska, svih njenih građana bez obzira na njihovo konfesionalno, religijsko, vjersko ili bilo koje drugo opredjeljenje. 
Zaključeno je na Skupu.