Održan štrajk upozorenja zdravstvenih radnika u Banjoj Luci

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske danas je organizovao polučasovni štrajk upozorenja u javnim zdravstvenim ustanovama na prostoru ovog entiteta, a ispred Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci okupilo se blizu 50 zdravstvenih radnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Zdravstveni radnici traže povećanje plate za 25 posto, vraćanje toplog obroka i regresa, ukidanje Zakona o platama RS i donošenje novih zdravstvenih zakonskih akata, strukovnih kolektivnih ugovora i poboljšanja socioekonomskog statusa.

“Podvlačim, štrajk upozorenja koji se održava u svim zdravstvenim ustanovama od Istočnog Sarajeva, Trebinja do Novog Grada nema nikakvu političku konotaciju niti je uperen protiv bilo kog pojedinca u tim zdravstvenim ustanovama. Ovo je protiv nakaradnog sistema, onih koji drže taj zdravstveni sistem, kreiraju ga i nedozvoljavaju da napravimo nešto bolje”, kazao je Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata RS.

Rekao je da će Sindikat u roku od 30 dana poslije izbora zatražiti ponovo pregovore, a do toga ne dođe uslijediće generalni štrajk svih zdravstvenih radnika u RS-u.

“Pritisci na zdravstvene radnike su ogromni, klasičan mobing. Izašao je veliki broj ljudi, ali veliki broj ljudi je i ostao jer nisu smjeli zbog politike”, kazao je Femić i dodao da su u svim gradovima i svim ustanovama članovi sindikata prijavili “neviđen teror uprava”.