Bihać: Održana promocija filma „Nana Fata – bosanska heroina“

Sinoć je u 19 sati u Kulturnom centru Bihać upriličena promocija dokumentarnog filma „Nana Fata – Bosanska heroina“.

Film govori o obespravljenosti nesrpskog stanovništva u bosanskohercegovačkom entitetu RS sa posebnim akcentom na borbu nane Fate Orlović iz Konjević Polja pokraj Bratunca koja se od 1996. godine bori da pravoslavna crkva koja je napravljena nelegalno na njenoj zemlji bude uklonjena. Na tom putu je bila neosnovano optuživana za podrivanje nacionalne mržnje, nekoliko puta pretučena, nuđen joj je basnoslovan iznos finansijskih sredstava da se povuče i sve to je nanu Fatu učinilo još stabilnijom i jačom i ni malo je nije pokolebalo u njenoj borbi. Najviše joj je teško bilo što su neki bošnjački predstavnici vlasti učestvovali u tim pritiscima na nanu Fatu.

Velika sala Kulturnog centra je bila premala da primi sve zainteresirane koji su željeli pogledati ovaj film. Na samom početku je intonirana državna himna, a nakon toga je moderator promocije prof. Nazif Horozović predstavio nekoliko važnih informacija kada je u pitanju film i sama borba nane Fate Orlović. Potom se prisutnima obratio prof. Mirsad Spahić, predsjednik Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija (SBNVO) koji je iskazao svoju zahvalnost organizatorima i prisutnoj publici što su podržali ovu priču.

„Smatramo da moramo govoriti o problemu i na takav način buditi uspavane, opominjati nemarne i truditi se da putem raznih metoda i sredstava izvršimo građanski pritisak na vlasti manjeg bh entiteta da pogledaju pravdi u oči i nani Fati i drugim povratnicima obezbijede normalan život dostojan čovjeku na njihovim ogništima i na njihovim imanjima. To je ustvari cilj i smisao postojanja nevladinog sektora. Ovaj film je ustvari jedan u nizu sredstava koje koristimo u tom smjeru i koje ćemo koristiti u narednom periodu.“ – istakao je prof. Spahić.

Nakon predsjednik Saveza obratio se autor filma i vlasnik produkcijske kuće „Exit-media“ iz Sanskog Mosta g. Enes Hotić. „Želim da naglasim činjenicu da skoro tri decenije od najvećeg stradanja jednog naroda u ovom dijelu Europe i svijeta, ideologija zločina nije sasvim pobijeđena. Ovaj film je to nedvosmisleno dokazao i ponovo rasvijetlio ono što svaki povratnik u manjem bh entitetu svakodnevno doživljava – apartheid.“ – naglasio je autor filma.

Prisutnima se obratio također g. Ermin Zulić, ministar za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida u Vladi USK, čestitajući pokretačima, autoru i organizatoru promocije, te naglašavajući važnost ovakvog projekta kao i spremnost Vlade USK-a da u skladu sa mogućnostima podrži ovakve i slične projekte.

Organizatori događaja bili su Medžlis IZ Bihać, Islamski pedagoški fakultet, Savez bošnjačkih NVO te Udruženje Život iz Bihaća.

Pomješane su emocije bile evidentne na licima prisutnih nakon odgledanog filma; žal, zabrinutost, bijes, nemoć, ali na kraju ipak nada da su ovo samo one „gorke pilule“ koje moramo kušati da bi postigli željeno stanje.