Održana sjednica: FŠCZ ukinuo mjere zdravstvenog nadzora i izolacije

FUCZ
S ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa (Covid-19) danas (20. maj) je održana 9. hitna vanredna elektronska sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) na kojoj su stavljene van snage dosadašnje naredbe kojima je bilo regulisano stavljanje pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana za sva lica koja ulaze u Bosnu i Hercegovinu na jednom od graničnih prelaza na području FBiH, saopćeno je danas nakon sjednice.

Federalni sanitarni inspektor, do ukidanja ovih mjera, bio je obavezan da svim licima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu izrekne rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana. Od mjera zdravstvenog nadzora i ograničavanja kretanja bili su izuzeti vozači u međunarodnom transportu, mašinovođe, piloti i kabinsko osoblje, osobe u pograničnom kretanju, prekogranični radnici i teško oboljele osobe (i njihova pratnja) koje su išle na liječenje ili se vraćale sa liječenja.

Ove mjere izricale su se i za lica koja su na graničnom prelazu pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu lišena slobode po potjernici nadležnog suda i koja su se po rješenju federalnog sanitarnog stavljala pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanja pritvora ili kazne zatvora.

Jednom od ovih naredbi, koja je stavljena van snage, obavezivali su se i putnici, odnosno roditelji i staratelji djece i maloljetnih lica, bez obzira da li se radi o stranom državljaninu ili državljaninu BiH, da se prilikom ulaska u BiH preko graničnih prelaza na području FBiH prijave za inspekcijski nadzor od strane Federalne uprave za inspekcijeske poslove. Tada je federalni sanitarni inspektor svim putnicima koji ulaze u BiH na ovim graničnim prelazima izricao Rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja u trajanju od 14 dana.

Sve donijete naredbe stupaju na snagu danom donošenja.