Održana sjednica Općinskog vijeća Bosanski Petrovac

.
Danas je u Vijećnici Općine Bosanski Petrovac, sa početkom u 10 časova održana 12. redovna sjednica Općinskog vijeća Općine Bosanski Petrovac.

 

Na samom početku usvojen je i Izvod iz Zapisnika sa 11. redovne sjednice i 7. vanredne sjednice. Nakon toga uslijedila su vijećnička pitanja i odgovori. Donesen je Zaključak o ponovnom postupku raspisivanju konkursa za izbor i imenovanje članova upravnih i nadzornih odbora, ustanova i preduzeća, čiji je osnivač Općinsko vijeće.

Donesena je Odluka za isplatu duga nagodbom u slučaju tužbe Didović doo u iznosu 60.000,00 KM. Zahtjev JU "Centar za kulturu i obrazovanje" za izuzetak od moratorija nije dobio potrebnu većinu, te nije podržan od strane vijećnika. Riječ je o zapošljavanju ložača/domara i kustosa Spomen- muzeja "Jovan Bijelić". Usvojen je Prijedlog za dopunu Odluke o utvrđivanju javnog interesa u svrhu legalizacije i rekonstrukcije dalekovoda Dom zdravlja- Bišćani.

Sljedeći prijedlozi su upućeni Pravobraniocu Općine Bosanski Petrovac na razmatranje i davanje mišljenja, nakon čega će biti razmatrani od strane općinskih vijećnika:

- Prijedlog o davanju na upravljanje, korištenje i održavanje vodovoda Bunara JP "Komunalno" doo Bosanski Petrovac.

- Prijedlog o davanju na upravljanje, korištenje i održavanje Omladinskog doma u Rašinovcu.

- Prijedlog o davanju na upravljanje, korištenje i održavanje Omladinskog doma u Krnjeuši.

Donesen je Zaključak o održavanju Javne rasprave o donošenju nacrta Odluke o subvencioniranju troškova zakupnine za stanove namjenjene za neprofitabilno socijalno stanovanje. Razmatran je prijedlog Savjeta Mjesne Zajednice Grad II, a u vezi ostavke Mensuda Hidića, dosadašnjeg predsjednika i člana Savjeta mjesne zajednice Grad II, te nije dobio potrebnu većinu.

U narednoj tački donesene su sljedeće odluke:

-Odluka o smjenjivanju zamjenika predsjednika i članova Savjeta Mjesne zajednice Grad II ( Mensud Hidić, Safet Kamarić, Jasmin Hamzić, Senad Mehdin, Nedžib Ramić, Samir Kličić, Senad Mešić, Mirnes Hadžalić, Emir Bilić, Damir Jakupović, Muhamed Fodolović, Senad Alić, članovi i Veselko Trninić, Mehmed Šahinović, Muharem Kartal, Edin Redžić, Emira Družić, Mirela Tešnjak, Rajfa Husadžić, Fadil Balić,Fuad Bašić, Marijana Balaban, Milan Stupar, Jelena Vučković zamjenski članovi)

- Odluka o imenovanju Safeta Kamarića, MZ Grad II

- Odluka o raspisivanju izbora u MZ Grad I i Grad II

- Odluka o donošenju Odluke o provođenju izbora u MZ Grad I i Grad II

- Odluka o utvrđivanju područja, odnosno teoritorije razgraničenja mjesnih zajednica Grad I i Grad II.

Informacija o radu komisije za izlaganje podataka za k.o. Bjelaj nije primljena k znanju, te posljednja tačka u vezi incijstive za donošenje Odluke o uspostavi Fonda za energetsku učinkovitost i obnovu stambenih zgrada na teritoriji općine nije razmatrana jer nije bio dovoljan broj vijećnika prisutan na sjednici u tom trenutku.