Održana sjednica Skupštine USK: Odobren kredit Kantonalnoj bolnici

Još uvijek aktuelni saziv Skupštine USK održao je redovnu sjednicu kako bi usvojili potrebne zakonske akte i odluke koje ne mogu čekati novu vlast. Riječ je o izmjenama i dopunama kantonalnog Zakona o policijskim službenicima, kojim se rješava pitanje njihovog penzionisanja.

Zastupnici su podržali zakonske izmjene, te bez duže diskusije pristali da se Kantonalnoj bolnici odobri revolving kredit potreban za nesmetano funkcionisanje.

Naime, posljednjih deset godina Kantonalna bolnica preživljava uz pomoć revolving kredita. Svake  godine kredit se produžava kako bi se vratio prethodni.

Vlada je svoju saglasnost dala još prije nešto više od mjesec dana, ali je zbog predizborne kampanje Skupština prolongirala izjašnjavanje. Tako je dočekan i posljednji dan pred istek roka za produženje kredita u iznosu od dva miliona maraka.

Nasreću  za uposlenike  bolnice, kreditna sredstva su odobrena, ,kaže direktor  Smail  Dervišević .

Drugim riječima proces poslovanja bolnice neće biti blokiran, a ovim sredstvima uspjet će se u skorije vrijeme završiti i operacione sale. S ovim argumentima poslanicima se,  u namjeri da podrže revolving kredit , obratio Esad Bašagić  predsjendik Kluba poslanika SDA.

Upravo zbog uposlenika , oni koji su danas možda razmišljali drugačije, su dali svoj glas.Među njima je i Ekrem Prošić iz DF-a  koji smatra da praksu obnavljanja revolving kredita treba prekinuti što prije.

Skupštinski saziv na odlasku prihvatio je danas i izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima. Na njegovom  usvajanju  insistirali su Sindikat policije i resorni ministar. Izmjenama će, nakon pola godine čekanja,  biti  omogućeno policijskim službenicima da odu u penziju po povoljnijim uvjetima.

Ova tačka usvojena je jednoglasno i bez diskusija. Upravo je to obilježilo današnju, vjerovatno posljednju sjednicu odlazećeg sastava Skupštine.