Održana tribina o karcinomu u Velikoj Kladuši: U borbi sa rakom najvažnije je rano otkrivanje bolesti

.
U borbi sa rakom najvažnija je rana dijagnostika, glavna je poruka javne tribine koja je sinoć (četvrtak, 03. februar) održana u Velikoj Kladuši povodom Svjetskog dana borbe protiv karcinoma

O prednostima prevencije, odnosno ranog otkrivanja karcinoma i važnosti psihosocijalne podrške oboljelim od raka govorili su onkolog dr. Behrudin Kudić, pedijatrica dr. Azra Kudić Keserović, dr. Neira Beganović Muhamedagić i psihologinja Mirna Mustedanagić. Govorilo se i o simptomima, uslovima i uspješnosti liječenja oboljelih od karcinoma, o problemima sa kojima se susreću, ali svi predavači akcent su stavili na važnost rane dijagnostike. Kako je kazao dr. Behrudin Kudić otkrivanje bolesti u početnom stadiju znači uspješnije liječenje.

O prevenciji, odnosno ranom otkrivanju karcinoma kod djece govorila je pedijatrica Azra Kudić Keserović, koja je kazala da se nažalost često desi da se rak kod djece otkrije u kasnijem stadiju.

Nažalost još uvijek je prisutna stigma stida i predrasuda kada je u pitanju karcinom. Predavači su istakli da se u praksi često susreću sa pacijentima koji se zbog srama i straha ne jave na vrijeme, odnosno potraže pomoć kada je kasno. Dr. Neira Beganović Muhamedagić.

Kada se pacijentu saopći dijagnoza bolesti, tada nastupi stanje šoka i stresa i tada je važno da dobije odgovarajuću psihološku pomoć, istakla je psiholog Mirna Mustedanagić.

Organizator ovog edukativno-preventivnog događaja bilo je je Udruženje za pomoć oboljelima od karcinoma „Sutra je novi dan“. Predsjednica Udruženja Nasija Džihanović kaže da im je cilj ovakva predavanja i druge preventivne aktivnosti približiti i omogućiti svim građanima, naročito onima u ruralnim područjima, gdje je karcinom još uvijek tabu tema.

Osim glavne poruke, da se redovno obavljaju preventivni pregledi, odnosno da se bez srama i straha javimo ljekaru kada osjetimo promjene u organizmu, predavači večerašnje tribine uputili su i nekoliko savjeta za smanjenje rizika obolijevanja od raka. „Nemojte pušiti, održavajte zdravu tjelesnu težinu i budite tjelesno aktivni, ograničite vrijeme koje provodite sjedeći, i jedite zdravo“ neki su od tih savjeta.