U saradnji FUCZ-a i Oružanih snaga održana vježba "Bjelašnica 2018"

Vježba traganja, spašavanja i evakuacije u zimskim uvjetima “Bjelašnica 2018” održana je danas.

Organizirana je u okviru godišnjeg plana obuke i izvođenja vježbi i zajedničkog djelovanja Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (brigada zračnih snaga i protuzračne odbrane), u cilju pružanja podrške i pomoći u slučaju bilo kakve nesreće.

FUCZ je učestvovao sa 45 obučenih pripadnika za traženje i spašavanje nestalih. Osim FUCZ-a i OSBiH, u vježbi je učestvovalo i Kantonalno javno preduzeće ZOI ‘84, koje rukovodi skijalištem na Bjelašnici, i PU Trnovo, čiji su pripadnici, zajedno sa FUCZ-om i OSBiH, osigurali mjesta na kojima se odvijala vježba.

Zajedničkim snagama unesrećeni su uspješno spašeni. Kada su ekipe GSS-a dobile dojavu da se na stazi nalazi povrijeđena osoba, u spašavanje je uključen FUCZ. Zbog nepristupačnog terena, angažiran je i helikopter OSBiH. Brzom reakcijom unesrećeni je ukrcan u helikopter i potom prebačen u KCUS.

Cilj vježbe u kojoj je učestvovalo gotovo 70 učesnika je prezentacija navedenih službi i provjera njihovih sposobnosti i opremljenosti pri zajedničkom djelovanju na terenu, kao i približavanje javnosti raspoloživih resursa, te promociju planine Bjelašnice i njenih potencijala, ali i pripremu za Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF), koji će biti održan u Sarajevu i Istočnom Sarajevu od 9. do 16. februara 2019. godine. 

U njegovoj realizaciji učestvovat će i FUCZ kroz uključivanje ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava i drugih kapaciteta.