Održani Dani polja kukuruza u MZ Skokovi: Predstavljeno skoro 40 hibrida

Na oglednoj parceli u mjesnoj zajednici Skokovi u srijedu, 12. septembra, održani su "Dani oglednih polja kukuruza Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona i MZ Skokovi". Ova manifestacija, koja je od velikog značaja za razvoj agrarnog sektora USK-a, posebno u proizvodnji kukuruza kao osnovne ratarske kulture, privukla je veliki broj posjetilaca kako sa područja kantona, tako i poslovne partnere iz država okruženja.

- "U vremenima kada je sve teže živjeti i privređivati na selu, kada omladina odlazi van države, kada su obrazovne ustanove skoro prazne i kada se farme mahom gase, odlučili smo da pokušamo da kroz doprinos svih nas, a za više ciljeve, da se udružimo u ovom jednom druženju te malo nabacimo osmijeha na sva ova sivila koja su nas zadesila", istakao je bacc. agr. Bekir Dolić, član Organizacionog odbora MZ Skokovi.

skokovi

Na površini od 12 dunuma eksperimentalno je zasijano skoro 40 hibrida kukuruza, a osnovna svrha ove manifestacije bila je prezentiranje lokalnim uzgajivačima kukuruza koji je to hibrid najpogodniji za uvjete uzgoja u ovoj cazinskoj mjesnoj zajednici. Rezultati pokazuju da ova kultura može imati dobar urod i na skoro 500 metara nadmorske visine.

Sjemenski materijal osigurao je Poljoprivredni zavod USK, koji provodi i stručni nadzor. Preedstavljeni su hibridi sljedećih sjemenskih kuća: Zemun polje (ZP), Bc Institut Zagreb, Poljodar d.d. (Daruvar, RH), Syngenta (Švicarska) te Novosadski Institut (NS). Grad Cazin je dao svoj doprinos u opskrbi repromaterijalom tokom sjetve i ostalog (mineralna đubriva).

skokovi

Sponzori manifestacije su Agrošić d.o.o., Agro-Velić d.o.o., Agro-Pilot d.o.o. te Patent, R. Srbija, koji su obezbijedili jedan dio reprezentativnih troškova (hrana, pića), a mještani MZ Skokovi donirali dosta financijskih sredstava za hranu i piće te rješavanje ostalih reprezentativnih troškova.

U sklopu manifestacije održano je i druženje svih posjetitelja uz grah i ostala jela i pića, te jedinstveni Old Time band (Senad Murtić i ekipa).

- "Mještani MZ Skokovi su ovim pokazali da su spremni za bilo kakve daljnje saradnje s vlastima, naučnim institucijama, partnerima iz države i inostranstva i sličnima, kako bi oplemenili svoja znanja iz oblasti poljoprivredne proizvodnje te poboljšali svoj status u agraru", istakao je Dolić, najavljujući nove projekte u idućem periodu koji će uključivati i neke druge kulture.

skokovi