Održano Kur'ansko takmičenje za djecu i omladinu

.
01.01.2022. godine, Medžlis islamske zajednice Sanski Most je vjernicima i vjernicama priredio prelijepu kur'ansku večer čiji je najljepši ukras bilo 34 djece i omladine koji su se u proteklom periodu pripremali za ovo takmičenje učeći napamet određene kur’anske sure.

Iako izuzetno velika, gradska Hamzibegova džamija je bila prilično ispunjena brojnim vjernicima koji su došli iz drugih džemata, ali i sa drugih medžlisa kako bi prisustvovali ovoj prelijepoj kur’anskoj večeri.

Ovo je bilo četvrto po redu takmičenje ovakvog tipa koje je na području našeg Medžlisa već od prvg dana prepoznato kao projekat vrijedan podrške. Dokaz tome je i sve veći broj učesnika, al i posjetitelja iz godine u godinu. Tako je ove godine učešće na takmičenju uzelo trideset i četvero takmičara koji su se ove godine takmičili u četiri različite kategorije.

Prva kategorija bila je rezervisana za omladinu (srednjoškolci) koji su naučili napamet suru er-Rahman. Druga kategorija bila je predviđena za osnovnoškolce koji su napamet naučili tri kur’anske sure: el-Mulk, Hudžurat i en-Nebe’, dok je treća i četvrta kategorija bila učenje sure Nuh za mlađi i stariji uzrast osnovnoškolaca.

Na samom početku programa, prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa, prof. Mirza ef. Žerić, koji je poselamio sve prisutne kazavši kako je želja i opredjeljenje Medžlisa da poštuje svačiji izbor da se okuplja oko čega želi, ali i da ponudi vjernicima sadržaje oko kojih će se okupljati i koje će podržavati. Čestitao je svoj djeci koji su pristupili sinošnjem takmičenju jer su se svi oni u proteklom period intenzivnije družili sa Kur’anom Časnim i naučili zadane sure.

U takmičarskom i svečarskom ambijentu, podijeljeni u četiri spomenute kategorije, takmičari su predviđene sure učili pred komisijom sa područja Travničkog muftijstva, u sastavu:
1. Mr. Aljo ef. Cikotić, imam džemata Kalibunar;
2. Hafiz Ibrahim ef. Bektaš, voditelj Škole Kur’ana u Travniku i
3. Merzuk ef. Grabus, imam džemata Karaula.

I ove godine svojim prisustvom i nadahnutim vazu nasihatom manifestaciju je uveličao i muftija bihaćki, hafiz Mehmed ef. Kudić. U svome obraćanju, muftija Kudić je na prvom mjestu čestitao djeci, njihovim roditeljima i muallimima na postignutom uspjehu da nauče sure od kojih neke imaju i po više stranica. Izrazio je svoje zadovoljstvo respektabilnim skupom, te čestitao i rukovodstvu Medžlisa što istrajava na realizaciji kvalitetnih i prepoznatljivih projekata.

U svome obraćanju, Muftija je prisutnima govorio o po(r)ukama kur’anske sure Nuh koju su napamet učile dvije kategorije takmičara. Muftija Kudić je izrazio i svoje oduševljenje kvalitetom naučenih sura, te kazao kako je svjestan da će ocjenjivačka komisija imati težak zadatak i da će o najboljima ‘presuditi’ tek nijanse.

Na kraju, ostaje nam da i u ovome zapisu sa ove prelijepe kur'anske večeri, zabilježimo da su, po ocjeni stručne komisije, njen ponajljepši ukras, bili najbolje plasirani u kategorijama kako slijedi:

***KATEGORIJA SREDNJOŠKOLCI (Sura er-Rahman):

Hotić Davud, 2. razred MSŠ, džemat Kruhari-Jezernice;

Bajrić Emersin, 2. razred MSŠ, džemat Zdena;

Puškar Amar, 2. razred MSŠ, džemat Sanski Most.

***KATEGORIJA TRI SURE (el-Mulk, Hudžurat i en-Nebe’):

Hasić Emir, 8. razred, džemat Čaplje;

Žerić Muhamed, 8. razred, džemat Kruhari-Jezernice;

Sinanović Hana, 8. razred, džemat Kruhari-Jezernice;

Žerić Merjema, 6. razred, džemat Kruhari-Jezernice.

***SURA NUH, stariji uzrast:

Puškar Šejma, 8. razred, džemat Sanski Most;

Zahirović Aiša, 7. razred, džemat Zdena;

Sinanović Ajna, 7. razred, džemat Kruhari-Jezernice;

Zukić Ajna, 8. razred, džemat Kruhari-Jezernice.

***SURA NUH, mlađi uzrast: 

Omić Harun, 5. razred, džemat Zdena;

Hotić Esma, 5. razred, džemat Kruhari-Jezernice;

Dubica Anel, 6. razred, džemat Vrhpolje;

Grahović Zubejr, 3. razred, džemat Kruhari-Jezernice.

Medžlis Islamske zajednice Sanski Most se potrudio da najbolje, ali i sve učesnike, nagradi prigodnim novčanim nagradama. Tako su plasirani u svim kategorijama dobili po 250, 200, 150 i 100 KM. Svi ostali učesnici su darovani sa po 50 KM. Nagrade plasiranima su uručili uvaženi Muftija i Glavni imam, dok je nagrade ostalim učesnicima dodijelio mr. Nurija Jakupović, predsjednik IO Medžlisa.

Za organizaciju kur'anske svečanosti, kao i nagrade dugujemo,  između ostalog, zahvalu i svim našim sponzorima i donatorima. Uzvišenog Gospodara molimo da ih za njihovo dobro nagradi, da im bereket i nafaku uveća, a da našoj djeci i omladini omili druženja sa Kur’anom.