Oduzeta veća količina cigareta bez akciznih markica

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u dvije odvojene akcije na području Sarajeva i na putnoj komunikacije Foča-Goražde oduzeli su 7.803 komada kutija cigareta tržišne vrijednosti oko 35.000 KM.

Na putnoj komunikaciji Foča-Goražde, u mjestu Ustikolina ovlašteni službenici UIO BiH, Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo, u saradnji sa pripadnicima MUP-a BPK, pronašli su i u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva i Suda BiH privremeno oduzeli 5.770 kutija cigareta Ashima, Marble, Corset te Royal (FDS), koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO BiH. 

U saradnji sa Grupom za istrage RC Sarajevo, protiv počinioca bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo tokom operativnog rada došli su do saznanja o više osoba i putničkih vozila na području Sarajeva kojima se vrši distribucija i prodaja cigareta na području BiH. Nakon sumiranja operativnih saznanja provedena je akcija na lociranju i kontroli vozila i osoba koje se dovode u vezu sa nelegalnim aktivnostima iz operativnih saznanja. Tom prilikom pronađene su i privremeno oduzete2.033 kutije cigareta Floyd, Weston, FM, Marble, Ashima, Mac, Sunny, Trocadero, Royal (FDS), Cosmopolitan i druge koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO BiH, navodi se u saopćenju za javnost.

Protiv počinilaca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o Akcizama u BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

U svojim dnevnim aktivnostima Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja UINO BiH koriste vozila i specijalističku opremu doniranu od EXBS programa Vlade SAD. Uspješnom radu naših službenika doprinose u velikoj mjeri znanja, vještine i iskustva stečena tokom pohađanja brojnih specijalističkih obuka i treninga pod pokroviteljstvom EXBS programa.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također, pozivaju sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

36.png