Oduzeta veća količina krijumčarenih cigareta u vrijednosti 30.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su na graničnom prijelazu Pavlovića most krijumčarene cigarete u vrijednosti od 30.000 KM.

Detaljnim pregledom putničkog motornog vozila marke Reno, službenici UIO spriječili su pokušaj krijumčarenja 3.719 paklica cigareta. Ova akcizna roba nalazila se sakrivena u posebno prepravljenim bunkerima unutar vozila, a vrijednost iste na tržištu BiH procjenjuje se na iznos od 30.000 KM.

Aktivnosti na terenu proveli su ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Tuzla i carinski službenici UIO, u saradnji sa službenicima Granične policije BiH, JGP Bijeljina. U toku aktivnosti na terenu korištena je specijalistička oprema za pregled vozila, koju je UIO donirala Vlada SAD-a putem programa EXBS.

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH i Suda BiH privremneo su oduzete krijumčarene cigarete i putničko motorno vozilo. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Krijumčarenje, iz člana 214., Krivičnog zakona BiH. protiv osumnjičene osobe podnesen je Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu BiH

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik krijumčarenja, utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Izvor: