Oduzeta veća količina paklica cigareta

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje i MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona na putnoj komunikaciji Foča-Goražde oduzeli su 17 140 paklica cigareta.

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje iz Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Sarajevo, u dvije odvojene akcije izvršili su oduzimanje 17.140 paklica cigareta na putnoj komunikaciji Goražde – Foča. Aktivnosti na terenu izvedene su na osnovu prikupljenih operativnih informacija, a u saradnji sa službenicima MUP-a Bosnasko-podrinjskog kantona, PS Goražde. Tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 77.130,00 KM. Takođe važno je istaći da je po nalogu postupajučeg tužitelja Tužilaštva BiH izvršeno oduzimanje motoronog prevoznog sredstva, koje je bilo posebno prepravljano za šverc cigareta. Oduzeta roba nije bila obilježena akciznim markicama UIO, a ista je bila namjenjena za prodaju na crnom tržištu Bosne i Hercegovine.

U saradnji sa Grupom za istrage RC Sarajevo, protiv počinioca biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno
krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210 a. Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Izvor: