OFICIRI BIVŠE JNA NE ODUSTAJU: Traže povrat oko 200 vojnih stanova u Federaciji BiH i prijete tužbama pred Sudom u Strasbourgu

Home

OFICIRI BIVŠE JNA NE ODUSTAJU: Traže povrat oko 200 vojnih stanova u Federaciji BiH i prijete tužbama pred Sudom u Strasbourgu


Najveći broj potraživanih stanova bivših pripadnika JNA i VRS nalazi na području Sarajeva, Bihaća, Mostara, Zenice i Tuzle.

Predsjednik Udruženja vojnih penzionera Republike Srpske Milorad Kutlešić izjavio je da će članovi Udruženja, nakon što iscrpe sve pravne mogućnosti u BiH, povrat oko 200 vojnih stanova u Federaciji BiH ostvariti pokretanjem tužbi protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

“Vlasti i pravosudne institucije Federacije BiH godinama opstruišu povrat vojnih stanova bivšim pripadnicima JNA, odnosno Vojske Republike Srpske", rekao je Kutlešić Srni.

Kutlešić je dodao da vlasnici vojnih stanova svojim novcem plaćaju tužbe i advokate kako bi ostvarili pravo na povrat vojnih stanova u FBiH.

“U praksi se dešava da kantoni donesu presudu o povratu vojnih stanova, koju zatim obori Vrhovni sud FBiH vraćajući predmet u ponovni postupak, čime samo dobijaju na vremenu produžavajući našu agoniju”, kazao je Kutlešić.

On je rekao da Vlada FBiH ne sprovodi ranije usvojeni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na koje postoji stanarsko pravo, a kojim je predviđeno da vlasnici ili nosioci stanarskog prava nad stanovima JNA u FBiH neće moći da vrate svoje stanove, već će za njih moći da dobiju nadoknadu, ako novo stanarsko pravo nisu ostvarili u nekoj od država SFRJ.

Kutlešić je naveo da se najveći broj potraživanih stanova bivših pripadnika JNA i VRS nalazi na području Sarajeva, Bihaća, Mostara, Zenice i Tuzle.

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu, od 14 podnesenih tužbi, do sada je donio odluku u korist bivšeg oficira JNA Branimira Đokića, kojom je naložena isplata odštete od 65.000 eura na ime materijalne i nematerijalne štete zbog nemogućnosti da vrati stan u Sarajevu koji je otkupio.

Sud u Strasbourgu donio je istu odluku kojom je BiH naloženo i da obešteti Ljeposavu Mago sa 58.000 eura.

 

(Izvor: Slobodna-bosna.ba)

Tagovi
Objavio: Sat, 15/04/2017 - 20:40

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top