Oglasila se advokatica Fadila Novalića: Zatraženo produženje pritvora?

novalic
"Za ovu informaciju saznala sam iz medija", poručila je Vidović

 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije tražilo dodatna produženja mjere zabrane za osumnjičene u predmetu "Respiratori“, te ih je Sud BiH u srijedu ukinuo za premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i direktora preduzeća "FH Srebrena malina“ Fikreta Hodžića.

Tužilaštvo BiH uputilo je jutros žalbu Sudu Bosne i Hercegovine, a koje je ranije donijelo pomenuto rješenje o ukidanju zabrane osumnjičenima u aferi "Respiratori".

O najavi da će biti zatraženo produženje pritvora, Vasvija Vidović, advokatica Fadila Novalića, tvrdi da je saznala iz medija.

- Očigledno je Tužilaštvo odlučilo da prvo obavijesti mediije, pa onda suprotne strane. Sigurno je da ćemo se ja i moje kolege izjasniti o ovom prijedlogu. Međutim, Tužilaštvo se nije izjasnilo o kontroli dosadašnjih mjera, iako je po zakonu obavezno da to uradi. Međutim, sada je sve na Sudu BiH, koji treba da donese odluku, izjavila je za Oslobođenje advokatica.

Podsjetimo, u žalbi tužioci traže da Sud Bosne i Hercegovine osumnjičenima prduži mjere za još mjesec dana. Sud u ovom slučaju ima rok tri dana da donese konačnu odluku. Trojac u aferi "Respiratori" osumnjičen je za uvoz 100 respiratora iz Kine u Bosnu i Hercegovinu i to u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka.