Oglasila se ukrajinska vojska: Rusi nemaju dovoljno kvalitetnog kadra, srušili smo tri aviona

232323
Ruska oprema u lošem tehničkom stanju zbog ranijeg nemara i dugotrajnog skladištenja, navedeno je u jutarnjem izvještaju

Glavni štab oružanih snaga Ukrajine u jutarnjem izvještaju naveo je da ukrajinske trupe nastavljaju odbijati napade ruskih snaga na glavni grad Kijev.

Ukrajinska vojska saopćila je da su ruske snage imale poteškoća s angažiranjem kvalitetnog osoblja i podmirivanjem gubitaka pretrpljenih tokom invazije, dijelom zbog utjecaja međunarodnih sankcija.

Naveli su i da je ruska oprema u lošem tehničkom stanju zbog ranijeg nemara i dugotrajnog skladištenja. 

- To utječe na sposobnost Rusije da održi potreban tempo i postigne konačni cilj rata - saopćeno je jutros iz Glavnog štaba.

No, dodaju da to nije spriječilo Rusiju da nastavi s napadima i zračnim napadima te nanosi štetu ukrajinskim snagama.

U izvještaju se navodi i da je Moskva razmjestila maksimalan broj jedinica na teritorij Krima i uz područja Hersonske, Zaporoške, Mariupoljske i Donjecke regije, kako bi suzbila otpor stanovnika.

U oblastima Donjecka i Luganska ukrajinske snage su odbile ruske napade i uništile osam tenkova i 11 vojnih vozila, kaže ukrajinska vojska i navode da su ukrajinske jedinice protivzračne odbrane srušile tri aviona i isto toliko ruskih bespilotnih letjelica.