Oglasio se Komšićev kabinet nakon Dodikove najave “sječe” ambasadora

Sadržaj dnevnog reda prve sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine planirane za 12. decembar ostalo je u sjeni rasprava o zastavi bh. entiteta Republika Srpska te pitanja hoće li se održati u Sarajevu ili će se predsjedavajući Milorad Dodik kolegama obratiti video-linkom iz nekog drugog grada.

Jučerašnji sastanak Dodika i predsjednice RS Željke Cvijanović “otkrio” je jedno od, za njih, bitnijih pitanja – smjena i imenovanja novih ambasadora iz reda srpskog naroda.

Dodik i Cvijanović su nakon sastanka pompezno najavili smjenu ambasadora u 16 diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine imenovanih iz reda srpskog naroda.

“Mi smo se odlučili i to će biti jedna od tačaka na sjednici Predsjedništva BiH, da se na sljedećim destinacijama ili pozicijama izvrše razrješenja, a potom uslijede imenovanja novih kadrova koji će predstavljati tamo i interese Republike Srpske, odnosno srpskog naroda. To su Japan, Bugarska, Izrael, Švajcarska, Kanada, Grčka, Rumunija, Češka, Egipat, Slovenija, Srbija, Crna Gora, OEBS, Ujedinjene nacije i New York, Frankfurt, Istanbul su generalni konzulati i uskoro novo imenovanje za Makedoniju”, kazala je Cvijanović.

Osim što je većini istekao mandat, iz Banjaluke je saopšteno, da RS od pojedinih ambasadora nije imala nikakve koristi. Jedno je ime posebno izdvojeno – ambasadorke u Izraelu.

“Čak dobre prakse i pozicije koje smo izgradili u nekim zemljama, kao što je Izrael, od strane imenovanog lica koje je tamo još ambasador, razvaljene su. Biće razriješen odmah. Razvaljeni su dobri odnosi koje smo imali zato što je bila negativna konotacija bilo kakve pozicije RS u toj važnoj zemlji”, ustvrdio je Dodik.

U izjavi za televiziju N1 Jelena Rajaković, ambasadorka Bosne i Hercegovine u Izraelu, na Dodikovu najavu reagovala je sljedećim riječima:

“Ne vidim zašto mu je trebao izgovor u vidu te neke javne satanizacije 16 ljudi za šta i on sam, sigurna sam, zna da nije istina. Što se tiče tih izjava o navodnom narušavanju odnosa između Izraela i RS – u protekle tri godine ostvarene su zvanične posjete na najvišem nivou svih funkcionera iz RS koji su obavljali dužnost na nivou Bosne i Hercegovine”.

No, ako je suditi po reakciji iz kabineta jednog od Dodikovih kolega u Predsjedništvu BiH, Željka Komšića, “sječa” ambasadora BiH iz reda srpskog naroda koju su najavili Dodik i Cvijanović neće ići tako glatko.

“S obzirom da u konačnici imenovanje bilo kojeg ambasadora zahtjeva konsenzus sva tri člana Predsjedništva BiH, te imajući u vidu da još uvijek nije održana sjednica Predsjedništva BiH, zvaničan stav o imenovanjima ambasadora od strane člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, bit će poznat nakon konsultacija sa drugim članovima Predsjedništva BiH. Još jednom podsjećamo da se odluke o imenovanjima u domenu vanjske politike, isključivo donose konsenzusom”, saopštavaju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.