Oglasio se ministar unutrašnjih poslova KS zbog navoda kako je sam sebi uplaćivao 800 KM

Povodom niza navoda koji su se proteklih dana pojavili u medijima u vezi s plaćom ministra MUP-a KS i nabavke opreme u vrijednosti od oko 40.000 KM, Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS, uputio je saopćenje za javnost.

- Dolaskom na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Sektoru za pravne i kadrovske poslove predao sam potrebnu dokumentaciju kako bih zasnovao radni odnos u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS. Sektor za pravne i kadrovske poslove dostavlja Sektoru računovodstva godine radnog staža i druge potrebne podatke za obračun plaće. Za januarsku plaću, koja mi je isplaćena u februaru i koja je prva puna plaća koju sam primio u MUP-u KS, Sektor računovodstva mi je po automatizmu isplatio i dodatak od 30 posto po osnovu posebnih uvjeta rada, kao što je isplaćivao i svim ministrima MUP-a KS prethodnih godina - istakao je Katica. 

Naveo je kako nije podnio zahtjev za dodatak niti ga je sebi dodijelio, a, kako pojašnjava, nije znao kako će mu biti isplaćen.

- Dakle, informacija da sam sebi dodijelio 800 KM koje mi ne pripadaju je neistinita i pokušaj određenih struktura, a u svjetlu posljednjih dešavanja, da spinovanjem informacija diskreditiraju i mene i Vladu KS.

Kada je u pitanju nabavka opreme, a u čemu se posljednjih dana pisalo, želim da informiram javnost o sljedećem: 

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, Vlada Kantona i ministar dužni su osigurati sve uvjete za samostalan i nesmetan rad Uprave policije radi efikasnog obavljanja svih poslova iz njene nadležnosti i omogućiti Upravi policije da samostalno koristi sredstva za rad.

U budžetu za 2018. godinu za opremanje policijskih objekata odobreno je 70.000 KM. Prema zahtjevu Uprave policije, pokrenut je postupak za nabavku 129 metalnih ormara i 20 klupa za svlačionice. S obzirom na to da je ponuda za ormare bila znatno niža od procijenjene, od Uprave policije zatražen je zahtjev za nabavku kako bi se odobrena budžetska sredstva namjenski utrošila, a što je uključivalo nabavku klima-uređaja, računarske opreme, namještaja i policijskih kućica - tvrdi Katica.

Policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo sredinom decembra uputio je akt u kojem je, između ostalog, zatražio neophodnu opremu za opremanje Policijskog odjeljenja Rajlovac, Druge policijske uprave, Policijske stanice Stari Grad i Odjeljenja za saobraćajne istrage.

Tvrdi kako su na osnovu zahtjeva 24. decembra donesene četiri odluke u kojima se određivalo pokretanje postupka dodjele ugovora putem direktnog sporazuma za nabavku klima-uređaja, računarske opreme, namještaja i policijskih kućica. 

- Napominjem da u momentu donošenja tih odluka nisam uopće bio na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova KS jer sam na funkciju ministra imenovan 26. decembra 2018. godine i da su odluke donesene prije mog dolaska na čelo ove institucije - pojašnjava ministar.

Tvrdi kako je po zakonu obavezan omogućiti Upravi policije da samostalno koristi sredstva za rad.

- Da nisam potpisao odluke za nabavku opreme potrebne za rad Uprave policije, određene strukture bi spinovale da onemogućavam rad Uprave policije, kao što sada insinuiraju i spinuju da je ministar MUP-a KS nabavio sebi namještaj i računare za 40.000 KM, a ne policiji, i da sam sebi isplaćujem 800 KM - istakao je Katica.

Na kraju ministar tvrdi kako će zbog klevete i iznesenih laži podnijeti tužbu protiv određenih internet-portala.