Ogrešević: Nedopustivo je reći za Krajišnike „oni tamo“, jer mi nismo tamo nego smo BiH!

Ogrešević
Izjava Bakira Izetbegovića u kojoj je najavio kako ima ideja da novi ministar sigurnosti bude neki kadar SDA iz Krajine koji bi se pozabavio problemom migranata izazvala je brojne negativne i ogorčene komentare u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Prije svega, zbog toga jer Izetbegović temu migranata uglavnom nikad ne spominje niti se ovim gorućim problemom, s kojim se Krajišnici nose već treću godinu, ikada ozbiljnije bavio, a potom i zbog toga jer s ovom izjavom problem migranata svodi isključivo na Krajinu.

 -„Naravno da je to jedna  vrlo razočaravajuća i bahata izjava s kojom su migranti eto i zvanično samo problem Krajine i Krajišnika. Smatram da g. Izetbegović ovo nije izjavio nesmotreno jer njegove riječi prate nažalost, ista takva djela.“, ističe gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Očito je, po Ogreševićevim riječima, da se i s ovim problemom Izetbegović pozabavio u samo jednom trenutku i to vrlo površno, te da se u vrhu SDA smatra da je migrantska kriza problem tamo neke Krajine i da će imenovanje ministra Krajišnika biti dovoljno da se oni više ni toliko ne bave s ovim pitanjem. 

  -„Ne samo da je ovo jedna ogromna ljudska nepravda prema ovom narodu već je to i podcjenjivanje inteligencije svih nas. Govoriti o Krajišnicima koristeći se nazivima „tamo oni“ je degutantno pa i oholo. Mi nismo negdje tamo, nego smo itekako važan dio cjeline koja se zove Bosna i Hercegovina i svoju državotvornost smo potvrdili na apsolutno sve moguće načine i potvrđujemo je svaki dan!“, kaže Ogrešević.


Nije samo uvredljivo i zabrinjavajuće što se migranti serviraju samo jednom dijelu BiH nego i selektivan odnos prema Bošnjacima od kojih su neki ugroženi ako im se samo uputi gruba riječ, a drugi su nebitni i dok grcaju pod teretom problema kakav je migrantska kriza.

 -„Migranti su problem cijele BiH, ali je činjenica da su već tri godine na plećima Bošnjaka koji čine najveći dio stanovništva u USK. Međutim, za čitavo ovo vrijeme nismo zabilježili nikakvo suosjećanje od bošnjačkih vođa, a kamoli zabrinutost za nas u tom pogledu. Sve su to žalosne i zabrinjavajuće činjenice koje naravno, neće poremetiti krajiški patriotizam ali sigurno uništavaju posljednje tragove povjerenja u ovakvu državnu vlast.“, naglasio je Ogrešević.

  Najava da bi novi ministar sigurnosti mogao biti iz Krajine kod ovdašnje javnosti je odjeknula kao očajno proziran pokušaj smirivanja stanovništva ovog dijela BiH u pogledu sve izraženijih problema kojima su izloženi zbog dolaska sve većeg broja migranata. Naime, svima je jasno da je riječ o problemu koji mora riješiti država koja je isključivo odgovorna za sadašnje stanje, a imenovanje ministra iz Krajine značilo bi potpuno svaljivanje ovog tereta na samo jedan dio građana. U ovom slučaju, Krajišnika.