Ogrešević o migrantskoj krizi: Naš glas se ne čuje, ostavljeni smo sami

Nermin
Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević kazao je kako se glas građana Cazina ne čuje kada su u pitanju apeli za pomoć u rješavanju migrantske krize te da su ostavljeni sami od države i nižih nivoa vlasti.

"Mi već tri godine nosimo teret migrantske krize i percepcija ovog problema je da se ide od događaja do događaja, da svaki događaj iznenadi širu bh. javnost, a mi svakodnevno živimo s tim. Naša borba od prvog dana je bila na tome da se taj problem percipira da je to problem cijele države i da se sve vlade i lokalne zajednice koordinirano uključe u rješavanje i korodiniranje ovog problema. Nažalost, naš glas se ne čuje. Imamo dojam, građani i mi koji ih predstavljamo, da smo ostavljeni sami u ovom problemu. Za više nivoe vlasti je očito prihvatljivo da problem migranta usmjere ka USK i što bi se reklo mirna Bosna", rekao je Ogrešević za N1.

Dodao je kako na to očito ne mogu utjecati značajnije jer nemaju toliko jak politički utjecaj da natjeraju vlasti da migrantska kriza postane tema o kojoj se razgovara i traži rješenje.

Podsjetio je da je kroz USK prošlo više od 70.000 migranata, te da su uglavnom sami nosili taj teret.

"Interesi građana ove zemlje nisu istaknuti na prvom mjestu. Predsjedništvo i gospodin Džaferović imaju moć, ali to nije pitanje s kojim se on želi aktivno baviti, a zahtjeva aktivno bavljenje. Mi vidimo da kada su razgovori oko Vijeća ministra i Vlade FBiH u percepciji većine predstavnika pitanje migracija uopće nije u fokusu, a trebala bi biti top tema", rekao je Ogrešević.

Istakao je kako se plaše i boje najava da bi stotine hiljada migranata trebalo krenuti iz Turske i Grčke prema BiH, te da će oni završiti u USK.

"Mi smo pokazali maksimalni angažman. Ti su svi ljudi nahranjeni, zbrinuti i ponuđena im je pomoć. Građani aktivno učestvuju, djeca su u našim školama. Mi hoćemo i spremni smo podnijeti veći teret, ali ne možemo sami. Ne može biti usmjerneo da se ovo odnosi samo na bošnjačke kantone, a onda bošnjačka politka da se ovo odnosi samo na USK. To je velika neodgovornost i tako stvari ne trebaju funkcionirati u BiH", rekao je Ogrešević.

Komentirajući ostavku Fahrudina Radončića na mjesto ministra sigurnosti, kazao je kako je on pokazao želju i inicijativu da ovo pitanje stavi u top prioriteta te da je to za njih bilo ohrabrujuće, ali da je sada loše što se dešavaju promjene i da dođu ponovo u situaciju da nemaju nikakav odnos.

"Ne možemo se pomiriti s još gorom situacijom. Moramo se boriti i tražiti partnere i političke aktere koji će iskorititi svoj uticaj i potruditi se da ovo pitanje bude među prvim pitanjima i da se opozicija uključi, ne saopćenjem i izjavom, već aktivno učestovati na svakom nivou vlasti, da ih pritišću da obnašaju svoju funkciju. Puno jače zemlje tretiraju godinama temu migracija, u Njemačkoj je to top tema i političke rasprave su se žestoke vodile pa je gospođa Merkel imala tu udara i problema zbog poslovanja, a mi se kao država ne postavljamo u tom pitanju", rekao je Ogrešević.

Poručio je kako kalkulacije ne smiju biti na prvom mjestu ispred interesa građana BiH.