OHR pozdravlja opredijeljenost lidera da aktivno rade na stvaranju uslova za gašenje ove institucije

Međutim, to gašenje je eksplicitno uslovljeno pozitivnom procjenom političke situacije u BiH zasnovanom na punom poštivanju Dejtona

Lideri stranaka koje čine vladajuću koaliciju na nivou BiH (SDA, SNSD i HDZ) jučer su potpisali Principe za formiranje vlasti, a kao dio jednog od principa spominje se ukidanje mandata OHR-a.

OHR pozdravlja jučerašnje potpisivanje principa za formiranje vlasti, te se nadamo da će ti principi rezultirati brzim imenovanjem Vijeća ministara BiH. Također se zahvaljujemo specijalnom predstavniku EU Vigemarku na njegovim naporima. Nadamo se da će jednako brzo uslijediti formiranje vlasti na preostalim nivoima vlasti. Što se tiče zatvaranja OHR-a, pozdravljamo činjenicu da su se politički lideri složili da će aktivno raditi na stvaranju uslova za tranziciju OHR-a - naveli su iz OHR-a, prenosi Dnevni avaz.

U tom smislu, napominju oz OHR-a, da je na Vijeću za provedbu mira (PIC), Vijeću sigurnosti UN-a i na visokom predstavniku da procijene jesu li ispunjeni uslovi za gašenje OHR-a.

Međutim, to gašenje je eksplicitno uslovljeno pozitivnom procjenom političke situacije u BiH zasnovanom na punom poštivanju Dejtona. Taj uslov je eksplicitan i ne postoji način da se on zaobiđe. Stoga je najveći doprinos koji bh. politički lideri mogu dati odluci o ukidanju OHR-a prestanak sa destruktivnim politikama koje produbljuju podjele - kazali su iz OHR-a.