Oko 200 učesnika u Cazinu obilježilo svjetski Dan bez automobila

Povodom 22. septembra, Međunarodnog dana bez automobila grad Cazin je prigodnim aktivnostima obilježio ovaj svjetski datum, gdje se ukazalo na važnost smanjena korištenja motornih vozila u gradskim sredinama i promovisanje zdravog načina života.

Okupljanje učesnika je bilo na kružnom toku u Cazinu, a prije kretanja povorke prisutnima su se obratili predstavnici klubova organizatora Samir Japić i Enes Beganović, a ispred grada Cazina prisutne je pozdravio Jusuf Bajrektarević, savjetnik gradonačelnika, koji se potom pridružio planinarskoj šetnji.

Organizirane su dvije aktivnosti, biciklizam i planinarska šetnja, a učešće je uzelo blizu 200 aktivista, većinom iz Cazina. Međutim, Cazinjanima su se pridružili i učesnici ostalih gradova sa Unsko-sanskog kantona, gdje je povorka na startu bila impozantna na zadovoljstvo organizatora, Biciklističkog kluba Cazin i Planinarskog društva Krajina.

Planinarska šetnja je imala dužinu od oko 18 km, dok su biciklisti koristili rutu dužine 25 km, da bi se svi zajedno sastali na izletištu Ćelar, gdje se nalazi MTB kamp BK "Cazin". Učesnicima je poslužen ručak i piće, a među svima je vladala odlična i opuštena atmosfera, gdje je druženje potrajalo nekoliko sati što je odličan pokazatelj da bi se ovakvi događaji mogli češće organizirati.

Biciklijada je imala i takmičarski dio u dužini od 3 km, start kod motela Kula bazeni a cilj na Brezovoj kosi, raskrsnica prema Gornjoj Koprivni. Trojica najbržih su nagrađeni, a dobitnici su:

1. Husic Sinan Velika Kladuša

2. Tarik Samardžić Cazin

3. Alen Melkić Velika Kladuša

                                                  ===== > FOTOGALERIJA   < =====

bk