Okupljanje bošnjačkih studenata u Linzu uz pomoć organizacije "For Life"

Home

Okupljanje bošnjačkih studenata u Linzu uz pomoć organizacije "For Life"


Austrijski grad Linz, smješten na rijeci Dunav, svake godine privlači sve veći broj bošnjačkih studenata.

Ova činjenica uzrokovana je kako širokim spektrom mogućnosti i prilika koje ovaj grad pruža, tako i velikim brojem naših ljudi, uvijek spremnih za pomoći budućim studentima koji baš u ovom gradu odluče provesti svoje studentske dane.

Bitno je naglasiti da su bošnjački studenti u Linzu uveliko aktivni u raznim udruženjima i klubovima, ali kao takve, studentske unije ili studentska udruženja još nisu oformljena.

S tim u vezi, humanitarna organizacija "For Life" došla je na ideju da okupi studente iz BiH koji su trenutno već na studiju i inicira na nekoliko stvari.

Naime, kako je već pomenuto, broj bosanskih studenata u Linzu svake godine raste, i svaki student se na samom početku susreće sa istim problemima. Većinom su to problemi oko upisa na fakultet, poteškoće sa stranim jezikom, pronalazak stana, rješavanje dozvole boravka, pronalazak odgovarajućeg posla, te mnogi drugi.

Imajući u vidu sve ove probleme mladih studenata, organizacija "For Life" odlučuje sazvati sastanak i okupiti studente iz BiH te im predložiti da se ujedine, međusobno organiziraju i jedni drugima olakšaju sve ove dugotrajne procese, a naročito da u tome pomognu onima koji tek dolaze. Kako bi ova ideja bila u što kraćem roku realizovana, sinoć, 8. maja, održan je prvi sastanak.

Na samom početku sastanka se prisutnima obratio predsjednik HO "For Life", Sabahudin Koštić, ukratko studentima predstavio rad organizacije, te naglasio da studenti koji vole svoju domovinu, vole svoj narod i žele da budu dio humanitarnih projekata i akcija, uvijek imaju otvorena vrata organizacije "For Life". O tome na koji način bi organizacija mogla pomoći u rješavanju studentskih problema, te načinu na koji bi se trebali organizirati i jedni drugima pomoći kako bi rezultati bili što efikasniji, govorio je Muamer Ljubijankić, istaknuvši da je najlakši način ostvarivanja ovih ciljeva okupljanje oko organizacije.
Završetkom prvog sastanka dogovoreni su sljedeći, konkretni koraci. Utvrdilo se kako i na koji način dalje. Podijeljeni su i prvi zadaci za sljedeći sastanak koje su studenti rado preuzeli.

Jedna od ideja oko koje su se svi članovi složili, smatrajući je potrebnom i od velike koristi bila je o umrežavanju na društvenim mrežama putem Facebook grupe, koja će koristiti za razmjenjivanje informacija o daljnjem radu i nadolazećim aktivnostima. Za ovaj zadatak zaduženi su Mirzet Šakonjić, Ejub Puškar i Ilhana Jareb.
Između ostalih aktivnosti i tačaka na sastanku, nekoliko studenata je izrazilo i želju da se priključe organizaciji "For Life", kao njeni članovi ili aktivisti.

S obzirom da je ovaj sastanak imao pozitivan ishod, razmijenjene su mnoge korisne informacije, donesene mnoge ideje i inovativni prijedlozi, nadamo se da će i sljedeći biti slični te da će naši ciljevi u što skorijem vremenu biti i ostvareni.

Organizacija "For Life" svoj rad i humanitarne aktivnosti prezentira i putem Facebook stranice Human Social Society 4Life.

(Cazin.NET)

Tagovi
Topic
Objavio: Tue, 09/05/2017 - 17:41

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top