Olaf Šolc poziva Rusiju da preduzme jasne korake za deeskalaciju tenzija

321
On je naglasio da su zapadne nacije ujedinjene i spremne uvesti teške sankcije, ako Moskva izvrši dalje upade u Ukrajinu

Njemačka je jučer pozvala Rusiju da deeskalira tenzije s Ukrajinom i uključi se u dijalog da bi se pronašlo diplomatsko rješenje za krizu, javlja Anadolu Agency (AA).

- Ono što sada očekujemo od Rusije su jasni koraci za deeskalaciju i smanjenje sadašnjih tenzija u regiji. U isto vrijeme, spremni smo uključiti se u smislen dijalog s Rusijom o evropskim bezbjenosnim pitanjima - rekao je Olaf Šholc, njemački kancelar, u Berlinu na zajedničkoj konferenciji za novinare s liderima baltičkih država.
Teške sankcije
On je naglasio da su zapadne nacije ujedinjene i spremne uvesti teške sankcije protiv Rusije, ako Moskva izvrši dalje upade u Ukrajinu.

- Želimo vrlo jasno staviti do znanja da bi svaka dalja vojna agresija na Ukrajinu imala ozbiljne političke, ekonomske i strateške posljedice za Rusiju - naglasio je on.

On je obećao stalnu podršku baltičkim zemljama Estoniji, Letoniji i Litvaniji koje su uznemirene nedavnim potezima Rusije.

- Mi stojimo na vašoj strani - rekao je on i dodao da Njemačka vrlo ozbiljno shvata zabrinutost svojih saveznika.

Najavio putovanje
On je najavio da će iduće sedmice otputovati u Ukrajinu i Rusiju.

Rusija je nedavno grupisala više od 100.000 vojnika u blizini Ukrajine, što je izazvalo strahove da bi Kremlj mogao planirati još jednu vojnu ofanzivu protiv bivšeg sovjetskog susjeda.

Moskva je negirala da se sprema za invaziju i navodeći da su trupe tamo na vježbama.