Sport na najnižim granama: Olimpijski komitet BiH šalje samo jednog sportistu na ljetni EYOF

Olimpijski komitet BiH finansirat će samo jednog sportistu za ljetni EYOF koji će se od 20. do 28. jula održati u Bakuu, dok će ostali sportisti eventualni odlazak na Olimpijske igre mladih morati sami finansirati ili ići o trošku sportskog saveza iz kojeg dolaze.

U obrazloženju Olimpijskog komiteta BiH stoji da je njihova Komisija za vrhunski sport razmotrila prijave saveza te da je detaljno pregledala rezultate svakog kandidata, nakon čega je odlučeno da je samo jedan sportista potencijalni kandidat za medalju i jedino će njega finansirati za odlazak na Olimpijske igre mladih u Bakuu.

Tako BiH neće imati nijednog takmičara u atletici, tenisu, plivanju i biciklizmu, a na Ljetnim olimpijskim igrama za mlade predstavljat će nas tek jedan sportista i to u džudou. 

Dalje, iz OK BiH navode kako je od ranije poznato da je EYOF najskuplje takmičenje u godišnjem kalendaru te otkrivaju da su troškovi kotizacije, smještaja, prijevoza i opreme za jednog kandidata 2.770 KM. Toliko, vjerovali ili ne, košta san svakog mladog sportiste u BiH i njegove snove, ukoliko sam ne može platiti te troškove, ne može ispuniti najjači sportski savez u BiH, bez obzira na velika sredstava kojima na godišnjoj bazi raspolažu, kako piše Klix.ba.

OK BiH objašnjava kako je 2019. godina ujedno i predolimpijska godina te da je OK BiH u procesu dodatne podrške vrhunskim sportistima za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine gdje se nadaju prvoj medalji. Iz tog razloga, za najperspektivnije sportiste BiH i sportiste koji predstavljaju budućnost ove države nema sredstava kojima bi otišli na Olimpijske igre mladih, odnosno postoje sredstava za samo jednog od njih. Tako se, uz dužno poštovanje, ubija Olimpijski duh i želja mladih sportaša da nastave trenirati. Mladim sportašima ostaje samo razočarenje, a brzo nakon toga i odustajanje. 

I uopšte se ne treba čuditi kada Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo dobiju organizaciju istih tih Olimpijskih igara za mlade, ali zimskih, koje su se prije mjesec održale u Sarajevu pa kada iz Olimpijskog komiteta BiH kažu da od naših takmičara ne treba očekivati zapažene rezultate, niti borbu za medalju, kojoj na zimskom EYOF-u u Sarajevu i Istočnom Sarajevu nismo bili ni blizu. 

Iako u opisu ciljeva i zadataka Olimpijskog komiteta BiH stoji da je ovaj savez nadležan da unapređuje sport i sportiste BiH, da učestvuje u ostvarivanju politike razvoja sporta u BiH, da učestvuje u izradi Strategije razvoja sporta u BiH, da podstiče razvoj sporta u BiH i da ima obavezu da oformi, organizuje i vodi delegaciju na Olimpijske igre i druga takmičenja, samo jedan takmičar predstavljat će BiH na Ljetnim olimpijskim igrama za mlade 2019. godine. 

Svi ostali, svoj sportski san i odlazak na Olimpijadu mladih mogu ostvariti o svom trošku i imaju vremena najkasnije do danas (23. marta 2019. godine) da uplate sve troškove na ime učešća na EYOF-u na račun OK BiH, koji će 25. marta poslati zvaničnu listu učesnika. 

Ipak, 2.770 KM u vremenu višemilionskih tendera, očigledno je previše. Sportska budućnost uz ovakve postupke nije nam svijetla.