Oluja kakva se dešava jednom u deset godina pogodila Australiju

Oluja

Desetine hiljada domaćinstava i firmi ostalo je bez struje, zgrade su oštećene i drveće čupano iz korijena u jakoj oluji koja je drugi dan za redom pogodila zapadnu australijsku obalu, a za sada nije bilo prijava o povrijeđenima.

Zvaničnik Odjelenja za požare i vanredne službe australijske države Zapadne Australije John Broomhole rekao je da se oluja ovakve snage događa jednom u deset godina.

Oluja je pogodila oblast od 1.200 kilometara na zapadnoj obali Australije od Carnavona do Cape Leeuwin, uključujući i glavni grad te australijske države Perth, sa naletima vjetra od više od 90 kilometara na sat tokom noći, rekao je šef Meteorološkog biroa Neil Bennett.

Brzina vjetra dostigla je 132 kilometara na sat na Cape Leeuwinu, što najjača brzina zabilježena u maju od 2005. godine.

Jake kiše udarale su 1.500 kilometara obale, a kiša i talasi visoki osam metara izazvali su poplave na obali, rekao je Bennett.

 

Oluja se kretala duž obale uključujući oblast oko Pertha, ali je posebno jako pogodila jugozapadni dio države Zapadna Australija. Nevrijeme se smiruje danas popodne po lokalnom vremenu.

Oko 65.000 domaćinstava i firmi ostalo je bez struje u jeku oluje, ali je u međuvremenu snabdevanje uspostavljeno za mnoge, dok još 24.000 domaćinstava nema struju, rekao je premijer Zapadne Australije Mark McGowan.

Olujni sistem pogodio je neuobičajeno veliku oblast, a predstavlja ostatke ciklona Manga koji se kretao jugoistočno i sudario se u južnom Indijskom okeanu sa hladnim talasom.

Zapadna Australija je jedna od najvećih država ili provincija na svijetu. Američka država Aljaska obuhvata manje od dvije trećine kopnene površine te australijske države.