"Oluja razbila obruč oko bihaćke enklave kojoj je prijetila sudbina Srebrenice"

Oluja
Na 25. godišnjicu operacije Oluja centraln svečanost održava se u Kninu uz prisustvo najvišeg državnog vrha Hrvatske. Govor na glavnom kninskom Trgu Ante Starčevića održao je premijer susjedne zemlje Andrej Plenković.

 

Kako je kazao Plenković, Oluja je porazila velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića.

"Oluja je razbila obruč oko bihaćke enklave u kojoj je 170 tisuća ljudi bilo pod trogodišnjom opsadom i kojima je prijetila sudbina Srebrenice. Strateškom promjenom odnosa snaga Oluja je omogućila da poslije, zajedno sa Armijom Bosne i Hercegovine i HVO, budu oslobođeni veliki dijelovi Bosne i Hercegovine. Sve to dovelo je, naposljetku, do dejtonsko-pariškog mirovng sporazuma koji je ozunačio kraj rata", naveo je Plenković.

Svečanosti prisustvuju svi članovi hrvatske vlade, a prvi put i visoki predstavnik srpske nacionalne manjine, potpredsjednik vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević.

Prisustvo Miloševića je u Zagrebu ocenjeno kao "snažna i važna poruka pomirenja" u odnosima Hrvata i srpske manjine, ali i Hrvatske i Srbije.

Program je poečo u 9.30 sati dolaskom predsjednika države Zorana Milanovića, Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i Vlade Andreja Plenkovića te uzvanika prema spomeniku ''hrvatske pobjede Oluja 95". 

U 9.43 sati je zvonjavom kninskih crkvenih zvona obilježen ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom VRO "Oluja". Nakon toga podignuta je zastave Republike Hrvatske uz intonaciju državne himne, čitanje povjesnice o Oluji te imena poginulih i nestalih pripadnika VRO "Oluja" kada je izveden i prelet dva borbena zrakoplova MiG 21.

Položeni su vijenci i upaljene svijeće na spomeniku ''hrvatske pobjede Oluja 95" nakon čega je uslijedilo obraćanje predstavnika hrvatskih branitelja i ratnog zapovjednika u VRO "Oluja" Ante Gotovine, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Sabora Gordana Jandrokovića te predsjednika Republike Zorana Milanovića.