Ombudsmani BiH: Kadrovski pojačati i poboljšati uslove rada u centrima i službama za socijalni rad

Pod hitno je neophodna veća kadrovska popunjenost i tehnička osposobljenost i supervizija uposlenih, saopćila je danas ombudsman Bosne i Hercegovine Nives Jukić, na predstavljanju Specijalnog izvještaja o stanju i problemima sa kojima se susreću centri/službe za socijalni rad u BiH.

Ombudsmani su u sklopu izvještaja dali preporuke institucijama u BiH da je neophodno, zajedno s nadležnim organima opština i gradova, jačati kapacitete centara za socijalni rad, posebno u pogledu poboljšnja uslova rada. Osim toga, navodi se da je potrebno uspostaviti nove i nadograditi baze podataka korisnika prava iz socijalne zaštite.

Ombudsmani smatraju i da je potreno predložiti odgovarajuća zakonska rješenja radi osiguranja bezuslovne i besplatne zdravstvene zaštite za svu djecu i starije od 65 godina, uspostaviti dnevne centre za osobe zatečene u prosjačenju i dnevnih centara za starije osobe.

Pored toga, potrebno je stručnim radnicima koji rade sa strankama omogućiti obavljanje sistematskih pregleda. Između ostalog, potrebno je da prostorije u kojima su smješteni centri i službe za socijalni rad imaju fizičko obezbjeđenje, kao i video nadzor u cilju veće bezbjednosti.

Ombudsmani BiH upozorili su i da je potrebno da novčana davanja iz oblasti socijalne zaštite budu prioritet prilikom planiranja i dodjele budžetskih sredstava.

Ljubinko Mitrović, predsjedavajući institucije Ombudsmana BiH, istakao je da su centrislužbe za socijalni rad u BiH izuzetno važni, da ova institucija može da da preporuke, što je i učinila, ali da je na izvršnoj vlasti i nadležnim organima da li će postupiti po preporukama. Naglasio je da u obavljanju svakodnevnih zadataka stručni radnici sagorjevaju, a da su, nažalost, evidenti i slučajevi napada na radnike centara u BiH, kao i u regionu.

Jasminka Džumhur, ombudsman BiH, rekla je i da je prisutan i nedostatak standarda u oblasti socijalne što se reflektuje na i nejednak tretman građana, posebno po teritorijalnom principu.

Nives Jukić je dodala da se nada da će svi, koliko je danas, uzeti ovaj izvještaj i početi realizaciju datih preporuka.

 

 

bhrt