Ombudsmani BiH: Sve više žalbi građana, a najviše na rad pravosuđa

Home

Ombudsmani BiH: Sve više žalbi građana, a najviše na rad pravosuđa


U Bosni i Hercegovini sve je više prijava kršenja ljudskih prava, a i dalje se najviše odnose na rad pravosuđa potvrdila je danas ombudsman BiH Jasminka Džumhur.

U prošloj godini bilo je oko 1.000 prijava građana na rad pravosuđa, a na drugom mjestu je rad uprave.

"Žalbe građana postaju sve kompleksnije i ukazuju na višestruke povrede prava. Najčešće se uz kršenje određenih prava veže i segment diskriminacije, tako da sam postupak koje provode Ombudsmani postaje sve kompleksniji i dugotrajniji" upozorila je Džumhur u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ukazala je na potrebu da se uskladi domaće sa zakonodavstvom EU, jer bez dobrih zakona nemoguće je ostvariti vladavinu prava.

"Ako se analizira rad parlamenata u BiH i usvojeni zakoni u protekle dvije godine, može se reći da postoji ozbiljna zabrinutost u vezi s tim pitanjem", rekla je.

Dodala je i da postaje sve teže baviti se ljudskim pravima u BiH, jer gotovo svako pitanje koje se tiče običnih građana veoma brzo dobija etiketu političkog.

Ombudsmani BiH Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Ljubinko Mitrović danas su u Banjoj Luci razgovarali s kolegama iz Srbije, koje je predvodio Zoran Pašalić.

Istaknuta je važnost regionalne saradnje, ljudskih prava civilnih žrtava rata, ekonomsko-socijalnih prava i ostvarivanja prava na penziju itd.

Neophodno je, kako su naveli, da se radi na rješavanju problema zaštite ljudskih prava te funkcioniranja pravosuđa.

 

(Izvor: FENA)

Tagovi
Objavio: Pet, 06/10/2017 - 12:01

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top