Omer iz Sanskog Mosta ove godine će ubrati 200 kilograma kivija

U dvorištu Omera Hadžića, u centru Sanskoga Mosta, već punih deset godina raste stablo kivija, a vlasnik kaže kako je ove godine rodilo kao nikad do sada te da očekuje rekordan urod od više od 200 kilograma.

Ispleo lozu

- Zaista je nevjerovatno koliko ove godine ima plodova koji su tako gusto raspoređeni da izgledaju poput grožđa. Plodovi vise na sve strane, pa čak i sa žica električnih vodova, gdje je kivi s godinama ispleo svoje loze - kaže Hadžić.

Dodaje kako je sadnicu ovog južnog voća iz Njemačke donio njegov otac te ga iz radoznalosti zasadio u dvorištu. Iako se radi o biljci koja traži blagu i primorsku klimu, kivi se pokazao veoma otpornim na ovdašnje zime i niske temperature.

- Nekoliko prvih godina stablo nije ni cvjetalo, niti rađalo, pa smo čak pomišljali da ga uklonimo. Međutim, ja sam se zainteresirao da saznam nešto više o tom voću, pa sam pročitao da zaista ne daje plodove nekoliko prvih godina, ali da zatim obilno rađa ukoliko stablo opstane, što se zaista i dogodilo - objašnjava Hadžić.

Dodaje kako plodove ove egzotične biljke najčešće poklanjaju rodbini i prijateljima, te da su oni izuzetno ukusni.

- Mislim da kivi obilno rađa, jer ga uzgajamo s puno pažnje i ljubavi, a onda nas biljka nagradi - smatra Hadžić.

 Berba u oktobru

Berba kivija počinje od oktobra, ali traje i do duboko u zimu. Kivi, kaže on, štiti zdravlje, jača imunološki sistem, bogat je vitaminima. S kivijem, dodaje, nema ni prehlade ni gripe, jer sadrži dvostruko više vitamina C od limuna i narandže.

Sokovi i džemovi  

- Vjerujte da je domaći kivi mnogo ukusniji od kupovnog i sretni smo kad ga poklanjamo drugima. Imamo i drugog voća, pa onda cijedimo sokove, kuhamo džemove, svašta. Sve je prirodno i bez konzervansa. U našem dvorištu imamo i smokvu, nar, aroniju, japansku jabuku.