Omladinska banka Bosanska Krupa: Potpisano 13 ugovora vrijednih 26.622,00 KM

U bosanskokrupskom Domu kulture je održana ceremonija potpisivanja ugovora sa predstavnicima trinaest neformalnih grupa mladih čiji su projekti odobreni u okviru programa „Omladinska banka“ Bosanska Krupa kojeg partnerski podržavaju Općina Bosanska Krupa i Fondacija Mozaik.

Na konkurs za projekte mladih u okviru programa „Omladinska banka“ ove godine pristiglo je 14 prijava. Nakon procesa selekcije odobreno je 13 projekata mladih ukupne vrijednosti 26.622,00 KM, od čega će 10.410,00 KM biti obezbijeđeno kao doprinos grupa iz zajednice, a sa 16.212,00 KM bit će podržani iz fonda „Omladinske banke“ Bosanska Krupa koji
obezbjeđuju Općina Bosanska Krupa iz svog budžeta (14.000,00 KM) i Fondacija Mozaik od donatora i partnera (9.000,00 KM).

„Možemo s ponosom istaći da je i ove godine ekipa „Omladinske banke“ iz Bosanske Krupe među prvima i najboljima u FBiH i iskreno se nadam da će uskoro po broju projekata biti najbolja u BiH. Od 2013. zajedno s Općinom podržavamo mlade, do prošle godine 77 projekata, ove godine se nadam da će biti 15/16 s obzirom da je u toku drugi krug. Ono što je važno naglasiti jeste da od ove godine podržavamo i mikrobiznise mladih. To su direktne investicije za pokretanje njihovih malih biznisa, prilika da se zaposle. Poziv je otvoren do 30. juna“, kaže direktor programa „Omladinska banka“ Željko Pauković.

Među odobrenim projektima čiji su ciljevi unapređenje turizma, sporta, obrazovanja, općenito uslova za život mladih u Bosanskoj Krupi su: Prepoznajmo volontere Crvenog križa; Sačuvajmo naše blago; Višenamjenski prostor za učenike – SOBIČAK; Zaštitimo se od sunca; Mala oaza znanja; Kanta više; Prostor za nas; Rastimo zajedno uz košarku; Zabavna
škola nogometa; Svijetlimo pozitivnom energijom; Od kreativnosti do udobnosti; ŽNK Željezničar 2011; Rehabilitacija kroz periodizaciju sportskog razvoja.


„Počeli smo raditi projekt za našu učionicu da zamijenimo ploče stolova i naslone stolica pa smo čuli za Omladinsku banku i odlučili da se prijavimo. Dobili smo podršku i pomoć da uredimo učionicu. To nas čini sretnima“ ističe Jasmina Erdić, učenica II razreda srednje škole i članica neformalne grupe okupljene oko projekta „Od kreativnosti do udobnosti“.

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović je izrazio zadovoljstvo zbog broja projekata i broja direktno angažiranih omladinaca ove godine, ali i zbog činjenice da je Bosanska Krupa u programu „Omladinska banka“ i dalje najuspješnija općina u Federaciji BiH. Kaže da zbog toga podrška Općine nikad neće biti upitna.

„Pokazali smo da mladih ima u Bosanskoj Krupi, onih koji razmišljaju o projektima i imaju ideje. Mi smo tu da im pomognemo kako bi realizirali ono što su zamislili. Želim naglasiti da je otvoren još jedan, drugi po redu poziv koji je svakako prilika za sve ono koji do sada nisu uspjeli aplicirati. Volio bih da iskoristimo to i možda postanemo najbolji u BiH. Vjerujem u mlade Bosanske Krupe i ističem da će uvijek imati moju podršku“, naglašava načelnik Halitović.

Bosanskokrupski omladinci su u proteklih šest godina realizirali 77 projekata vrijednosti oko 250 hiljada maraka. Općina Bosanska Krupa je od tog iznosa iz budžeta izdvojila više od 75 hiljada, Fondacija Mozaik preko 51 hiljadu, dok su doprinosi neformalnih grupa vrijedni blizu 128 hiljada maraka.