Oni spašavaju ljudske živote i materijalna dobra: Vatrogasci sa prve linije

Međunarodni dan vatrogasaca obilježava se danas u Bosni i Hercegovini i svijetu. Posao vatrogasaca opasan je i zahtjevan, ali nadasve human i požrtvovan posao. U mnogim opasnim situacijama vatrogasci spašavaju ljudske živote, interveniraju u požarima, potresima, poplavama i saobraćajnim nezgodama.

Posao vatrogasaca opasan je i zahtjevan, ali nadasve human i požrtvovan posao. U mnogim opasnim situacijama vatrogasci spašavaju ljudske živote, interveniraju u požarima, potresima, poplavama i saobraćajnim nezgodama. Ovim povodom posjetili smo danas Vatrogasnu jedinicu u Bihaću te u razgovoru saznali više o uslovima u kojima obavljaju ovaj zahtjevan društveni zadatak.

Kada je u pitanju opremljenost vatrogasnih jednica, Mirsad Šehić inače starješina ove službe naglašava da je nedavno izvršena nabavka jednog vatrogasnog vozila, čime je napravljen značajan pomak u radu Vatrogasne jedinice Bihać.

Vođa smjene Jasmin Pečenković se dvadeset godina profesionalno bavi vatrogastvom. Još kao dijete zavolio je ovaj posao i donio odluku da će kad odraste biti vatrogasac. Ističe da je posao vatrogasca vrlo zanimljiv, te da je tokom dvadeset godina rada imao nekoliko vrlo zahtjevnih situacija.

Iz Vatrogasne jedinice Bihać ističu da je starosna struktura vatrogasaca nepovoljna, zbog čega se krenulo u podmlađivanje kadra, a taj proces bi trebao biti okončan tokom narednih nekoliko godina, kako prenosi RTV USK.