Opasna Austrija u 2024: Stroge kazne do 5000 eura i oduzimanje vozila za prebrze...

,

Austrija je odlučila poduzeti odlučne korake u borbi protiv prebrze vožnje, najavljujući da će od 2024. godine vozila moći biti oduzeta vozačima koji ekstremno krše ograničenja brzine. Ova nova mjera ima za cilj poboljšati sigurnost na cestama i suzbiti ilegalne automobilske utrke.

Od marta 2024., vozači koji se ogriješe o ekstremna ograničenja brzine suočit će se s mogućnošću da im policija oduzme vozilo na licu mjesta. Ova oštra kazna posebno će se primjenjivati na sudionike ilegalnih automobilskih utrka, koji će biti suočeni s oduzimanjem vozačke dozvole na najmanje šest mjeseci, uz dodatne saobraćajno-psihološke provjere.

Mjere protiv prebrze vožnje u Austriji već su pooštrene od 2021. godine, s povećanjem novčanih kazni za prekoračenje brzine. Strani vozači također neće biti izuzeti od ove nove mjere, a kazne će se moći naplatiti u cijeloj Europi.

Uz oduzimanje vozila, vozači koji prekorače ograničenje brzine za više od 40 km/h u urbanim područjima i više od 50 km/h izvan urbanih područja suočit će se s minimalnim razdobljem oduzimanja vozačke dozvole od mjesec dana, koje može biti i duže.

“Nadalje, u ekstremnim slučajevima gdje vozač prekorači brzinu više od 80 km/h u gradu ili 90 km/h izvan naselja, može trajno izgubiti svoje vozilo,” ističe se u saopćenju austrijskih vlasti.

Ove mjere predstavljaju jasnu poruku austrijskih vlasti da će se rigorozno suprotstavljati prebrzim vozačima kako bi se povećala sigurnost na cestama i smanjio broj nesreća uzrokovanih brzinskim prekršajima.