Opasne prijetnje: Rat s Iranom je majka svih ratova

Ako SAD želi pregovore s Iranom onda mora ukinuti sve sankcije, dodao je Rohani ističući kako se Iranu mora omogućiti da izvozi naftu

Rat s Iranom majka je svih ratova, rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani, još jednom upozorivši da prolaz tankera Hormuškim tjesnacem možda neće biti siguran.

Strah od rata na Bliskom istoku s globalnim posljedicama porastao je otkako je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) prošle godine odlučio istupiti iz historijskog ugovora što ga je Iran 2015. sklopio sa svjetskim silama čime je odustao od razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ublažavanje sankcija. 

- Mir s Iranom majka je svakog mira, rat s Iranom majka je svih ratova - rekao je Rohani u govoru u ministarstvu vanjskih poslova u kojem je podržao šefa diplomacije Mohamada Džavada Zarifa (Javad) protiv kojeg je SAD 31. jula uveo sankcije.

Ako SAD želi pregovore s Iranom onda mora ukinuti sve sankcije, dodao je Rohani ističući kako se Iranu mora omogućiti da izvozi naftu, prenosi Dnevni avaz.

Prošli mjesec Iranska revolucionarna garda zaplijenila je britanski tanker "Stena Impero" u blizini Hormuškog tjesnaca, zbog navodnog rušenja pomorskog prava. To je uslijedilo dva tjedna nakon što je Britanija zaplijenila iranski naftni tanker u blizini Gibraltara optužujući ga za kršenje sankcija nametnutih Siriji.

- Prolaz za prolaz. Ne može Hormuški tjesnac biti slobodan za vas, a Gibraltar neslobodan za nas - naglasio je Rohani.

Petina svjetske nafte prolazi kroz strateški Hormuški tjesnac između Irana i Omana.

Iranska revolucionarna garda zaplijenila je irački tanker uz obrazloženje da krijumčari naftu te zatočila sedam članova posade, prenijeli su iranski mediji.