Opasni otpad i dalje nije uklonjen: FBiH nespremna da riješi problem

.
DRVAR - Afera s otpadom koji je iz Italije završio u Drvaru, Bosanskom Grahovu i Bihaću pokazala je sve administrativne nedostatke i nespremnost države u kojoj živimo da pomogne lokalnim samoupravama i da ih zaštiti od pojedinaca koji su zarad ličnih interesa spremni ugroziti zdravlje stanovnika.

 

Ovo je rekla Dušica Runić, načelnica Drvara, dodajući da su dosad dobijali samo prazna obećanja o uklanjanju otpada i već dva mjeseca tragaju za istinom ko je odgovoran. Navela je da se sva krivica pokušava prebaciti na lokalnu zajednicu, iako su propusti načinjeni od samog početak registracijom firme na adresi opštine, te da joj nije jasno kako su uručeni svi akti koji su doveli do "legalnog istovara ilegalno uvezenog smeća", a rješenje za njegovo uklanjanje nisu.

 

Inače, Federalna uprava za inspekcijske poslove izdala je rješenje kojim se firmi "Krom reciklaža" daje rok od mjesec dana da izmjesti sporni otpad, međutim formulacija u rješenju u vezi s rokom je "30 dana od dana dostavljanja rješenja", a s obzirom na to da je adresa firme "Krom reciklaža" opština Drvar i da tu firma nema svoje kancelarije to rješenje još nije uručeno.

 

"Rok za izvršenje upravne mjere naložene rješenjem od 24. jula godine je 30 dana od dana dostavljanja, a ne od dana donošenja rješenja. Zbog poteškoća u dostavljanju navedenog rješenja rok za izvršenje naložene mjere subjketu nadzora još nije istekao", rekli su "Nezavisinim" u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove (FUZIP).

 

Runićeva je naglasila i to da im je demokratska borba koju su počeli mirnim putem početkom jula onemogućena zbog zabrane okupljanja te da su se u međuvremenu pojavili novi problemi, odnosno povećanje broja oboljelih od korona virusa.

 

"Zdravstveni radnici vode nadljudsku borbu. Voze pacijente oboljele od korona virusa dok u blizini Doma zdravlja isparava 300 tona otpada koji je u vrijeme najveće pandemije uvezen iz Padove, italijanske regije s najviše slučajeva zaraze", kazala je Runićeva.

 

I načelnici Bosanskog Grahova Milorad Gligić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić apelovali su na sve institucije da se uključe u rješavanje problema, dodajući da lokalna zajednica nema mehanizme da to riješe te da nije pošteno da se kola lome na građanima.