Općina Bosanska Krupa bogatija za 4 planska dokumenta iz oblasti zaštite od požara, prirodnih i drugih nesreća

Krupa
Općina Bosanska Krupa, zahvaljujući projektu „EU za bolju civilnu zaštitu – Izgradnja kapaciteta i priprema Bosne i Hercegovine za Mehanizam civilne zaštite Europske Unije“, ima 4 nova planska dokumenta iz oblasti zaštite od požara, prirodnih i drugih nesreća.

Procjena ugroženosti od prirodnih i drugih nesreća, Procjena ugroženosti od požara, Plan zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća i  Plan zaštite od požara dokumenti su koje je uz podršku nadležne općinske službe izradila Asocijacija za upravljanje rizicima AZUR iz Sarajeva i danas ih svečano uručila Općini Bosanska Krupa. 

„Ovo su dokumenti koji nama trebaju s obzirom na to da vremenske prilike postaju sve neizvjesnije. Svjedoci smo da smo u posljednje vrijeme imali gotovo sve osim zemljotresa, dakle snijeg, vjetar, požare, poplave itd. Mi smo poprilično spremni, opremljeni smo materijalno-tehnički, imamo Profesionalnu vatrogasnu jedinicu, jedinisu za spašavanje pod vodom i na vodi, tri dobrovoljna vatrogasna društva, zaista dobru opremu. 

Planovi će nam dobro doći da znamo tačno kako postupati, koje korake i mjere povlačiti u vremenu kad su prijetnje, ali i nakon prirodnih nesreća. Radit ćemo i u narednom periodu kako bismo još ojačali u svakom smislu. Još jednom smo pokazali da je Općina Bosanska Krupa poželjan partner i to su prepoznali u Delegaciji EU u BiH koja je finansirala projekt“, kaže načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.  

Zaštita i spašavanje, kako se moglo čuti na današnjoj svečanosti, vrlo je kompleksna aktivnost koja zahtijeva integralno sagledavanje i preduzimanje niza planskih mjera i aktivnosti na organizacijskom, kadrovskom, materijalno-tehničkom i edukativnom planu. Upravo zbog toga, preventivnog i operativnog djelovanja na sprečavanju  nastanka rizika od prirodnih i drugih posljedica, Bosanska Krupa je pristupila ovom projektu.

„Naša iskustva sa Općinom Bosanska Krupa su veoma pozitivna. Bosanska Krupa je već imala izrađena plansku dokumentaciju i na temelju toga uz podršku koju smo dobili od Kabineta općinskog načelnika i Službe za civilnu i protupožarnu zaštitu napravili smo četiri dokumenta. Smatramo je Bosanska Krupa umjereno ugrožena od prirodnih i drugih nepogoda, kao i to da je dobro organizirana. Službe shvataju da ste najviše ugroženi od poplava i na tome radite, što je pohvalno“, ističe projekt menadžer iz AZUR-a Mladen Ćavar.

Projekt od marta prošle godine provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, kao voditelj Konzorcija sa partnerom iz BiH, Asocijacijom za upravljanje rizicima AZUR, a koji su odabrani kroz međunarodni poziv Delegacije EU u BiH.

Projekt traje dvije godine (2019-2021) i u cjelosti ga finansira Evropska unija kroz Instrument za predpristupnu pomoć (IPA), u vrijednosti od približno 1,5 miliona eura, namijenjenih za obuke, vježbe, planove, procjene i druge dokumente, a korisnici su: Ministarstvo sigurnosti BiH, Federalna uprava civilne zaštite, Republička uprava za civilnu zaštitu RS, Odjel za javnu sigurnost Brčko Distrikta i lokalne zajednice.